duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneA început summit-ul din Arabia Saudită. Aproape 40 de ţări discută despre...

-

A început summit-ul din Arabia Saudită. Aproape 40 de ţări discută despre pace în Ucraina

Oficiali din aproape 40 de țări, printre care Statele Unite, China și India, s-au reunit în Arabia Saudită pentru discuții despre războiul din Ucraina. Kievul și aliații săi speră că reuniunea va duce la un acord asupra principiilor cheie pentru a pune capăt în mod pașnic războiului Rusiei din Ucraina.

China participă la discuții

Sâmbătă, în oraşul saudit Jeddah, oficiali din aproape 40 de ţări au început discuţiile privind conflictul dintre Rusia şi Ucraina, la care Kievul şi aliaţii săi occidentali speră să obţină progrese către convenirea unor principii cheie de soluţionare a acestui conflict conform formulei de pace dorite de Kiev.

Reuniunea face parte din demersurile ucrainene şi occidentale de a ralia către această formulă de pace statele din aşa-numitul Sud Global, care, spre deosebire de statele occidentale, s-au abţinut până în prezent să susţină vreuna dintre părţi în războiul declanşat de Rusia în februarie 2022, consemnează Reuters.

Potrivit unor surse diplomatice, gazda reuniunii, Arabia Saudită, a ţinut în mod special ca la aceste discuţii să ia parte Brazilia, India, China şi Africa de Sud, state care împreună cu Rusia formează grupul BRICS, ce doreşte să devină o contrapondere a Occidentului într-o lume multipolară. Toate aceste patru state participă la întâlnirea de la Jeddah.

Un interes special a stârnit participarea Chinei, care nu a luat parte la o întâlnire precedentă de acest fel, desfăşurată la Copenhaga. Beijingul l-a trimis la Jeddah pe emisarul său special pentru Ucraina, Li Hui. Totuşi, unii comentatori atrag atenţia că această participare a Chinei la reuniunea din Arabia Saudită nu înseamnă nicidecum că Beijingul va fi în cele din urmă de acord cu rezultatul pe care urmăresc să-l obţină acolo Ucraina şi aliaţii acesteia.

Rusia nu a fost invitată la reuniune

Încă nu este clar dacă la finalul reuniunii de două zile va fi elaborată o declaraţie comună, iar reprezentantul Ucrainei, Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, a anticipat înaintea începerii discuţiilor că acestea vor fi „dificile”. Rusia nu a fost invitată la reuniunea de la Jeddah, astfel că aceste discuţii nu pot fi considerate negocieri de pace.

Ultima rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene a avut loc în martie anul trecut la Istanbul. Ulterior, Kievul a condiţionat orice tratative cu Moscova de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional.

Aceasta este de altfel formula de pace propusă de Zelenski şi asupra căreia Ucraina şi aliaţii ei încearcă să convingă în discuţiile din Arabia Saudită, formulă considerată de Moscova drept o cerere de capitulare a Rusiei.

De partea sa, aceasta din urmă cere Kievului să accepte pierderea Crimeei şi a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia şi le reproşează responsabililor ucraineni că s-au retras anul trecut de la negocierile de pace pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole