marți, iunie 18, 2024
AcasăExterneAcord în Senatul SUA privind noi ajutoare pentru Ucraina și Israel, de...

-

Acord în Senatul SUA privind noi ajutoare pentru Ucraina și Israel, de 118,3 miliarde de dolari

Senatul SUA a ajuns duminică la un acord între democraţi şi republicani pentru a debloca noi ajutoare Ucrainei, precum şi Israelului şi pentru a înăspri politica migratorie a Statelor Unite, notează AFP.

Acordul, SUA se referă la o finanţare totală de 118,3 miliarde de dolari, include un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Kievului în faţa invaziei Rusiei şi 14,1 miliarde de dolari pentru Israel, potrivit unui rezumat publicat de preşedinta Comisiei de credite a Senatului, Patty Murray.

De asemenea, prevede un pachet de 20,2 miliarde de dolari pentru reformele politicii migratorii, subiect de dezbatere acerbă între negociatorii republicani şi democraţi.

„Am ajuns la un acord bipartizan privind securitatea naţională care include cele mai stricte şi mai corecte reforme migratorii din ultimele decenii. Îl susţin cu tărie”, a reacţionat Joe Biden într-un comunicat, îndemnând Congresul să „îl adopte rapid”.

„Trebuie adus la biroul meu ca să-l pot promulga imediat”, a adăugat el.

Adoptarea acestui text este însă departe de a fi garantată, tot mai mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor opunându-se trimiterii de noi fonduri Ucrainei.

Statele Unite, de departe principalul susţinător militar al Ucrainei, se luptă de câteva luni să valideze aceste fonduri, cerute cu insistenţă de preşedintele Joe Biden şi de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

La doi ani după începerea unui război care trenează – şi peste 110 miliarde de dolari deja deblocaţi de Congres -, republicanii, în special, au început să găsească factura prea piperată.

Conştient de faptul că sentimentul de urgenţă a dispărut la Washington de la începutul războiului din 2022, preşedintele Biden a cerut Congresului în octombrie să combine cererea sa pentru Ucraina cu alta de ajutor pentru Israel, aliat al Statelor Unite aflat în război împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas.

El a dorit să adauge şi o reformă drastică a politicii migratorii a Statelor Unite, un subiect fierbinte din punct de vedere politic, cu atât mai mult în plin unui an electoral.

Pentru a fi adoptat, acest pachet financiar trebuie aprobat de Senat, unde teoretic ar urma să obţină sprijinul aleşilor ambelor partide, apoi de Camera Reprezentanţilor. Aici lucrurile se complică. Preşedintele acesteia, „speaker”-ul Mike Johnson, un susţinător loial al lui Donald Trump, a avertizat la sfârşitul lui ianuarie că, în actualul stadiu, orice vot în camera sa privind o nouă finanţare pentru ajutorul Ucrainei, precum şi pentru întărirea frontierei cu Mexicul este „născut mort”.

De la începutul conflictului, Kremlinul mizează pe declinul ajutorului occidental, iar orice ezitare din partea aliaţilor Kievului întăreşte credinţa Rusiei că pariul său va fi câştigător.

La sfârşitul lui decembrie, Statele Unite au deblocat ultima tranşă de ajutor militar disponibilă pentru Ucraina.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole