duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneAdevăratul motiv pentru care Putin a invadat Ucraina. Dezvăluiri în cel mai...

-

Adevăratul motiv pentru care Putin a invadat Ucraina. Dezvăluiri în cel mai recent raport

Adevăratul motiv pentru care Putin a invadat Ucraina. Dezvăluiri în cel mai recent raport. Resentimentele și dorința de răzbunare au fost factorii principali care au stat la baza deciziei președintelui Vladimir Putin.

Resentimentele și dorința de răzbunare au fost factorii principali care au stat la baza deciziei președintelui Vladimir Putin de a lansa o invazie a Ucrainei, anul trecut, în februarie, susține Verstka, o instituție de știri rusă independentă, fondată după începerea conflictului, scrie Newsweek.

Cine este omul care se află în centrul așa-numitei „operațiuni militare speciale”

Verstka publică acum un raport detaliat, intitulat „Cum a ajuns Putin să urască Ucraina”, care îi citează pe foști și actuali oficiali din guvernele de la Moscova și Kiev.

Reporterul Ilya Zhegulev susține că aliatul lui Putin, oligarhrul ucrainean Viktor Medvedciuk, se află în centrul așa-numitei „operațiuni militare speciale” declanșată de liderul rus în țara vecină și că acesta ar fi decis să atace Kievul încă din februarie-martie 2021.

Medvedchuk este un oligarh ucrainean pro-Kremlin, eliberat de Kiev în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, în septembrie 2022.

El are legături strânse cu Putin și se spune că ar fi nașul fiicei sale mai mici. Medvedchuk a fost și lider al unui partid de opoziție pro-rus din Ucraina, fiind reținut în aprilie 2022 de serviciul de securitate de stat al Ucrainei, SBU, după ce a fugit din arest la domiciliu în așteptarea procesului pentru acuzații de trădare.

Picătura care a umplut paharul!

În 2021, Volod Zelenski a semnat un decret prin care sancționa trei posturi de televiziune aparținându-i lui Medvedchuk, blocându-le transmisia.

Pentru președintele Putin, a fost „ultima picătură care a umplut paharul”, scrie Verstka. „În februarie 2021, s-a desfășurat o operațiune specială, al cărei scop a fost neutralizarea lui Medvedchuk”, a precizat site-ul de știri, menționând că sancțiunile s-au aplicat posturilor TV 112 Ucraina, NewsOne, ZIK și proprietarului acestora, asociatul lui Medvedchuk, Taras Kozak.

Potrivit Centrului Anticorupție din Ucraina, deși Kozak era proprietarul oficial al canalelor de televiziune, în spatele său era Medvedchuk. Zelenski pretindea la acea vreme că posturile de televiziune „au desfășurat o propagandă anti-ucraineană” și „au interferat în procesul de integrare a țării în Uniunea Europeană”.

L-a indus în eroare pe Putin

Aceste sancțiuni l-au afectat personal pe Medvedchuk, care, împreună cu soția sa, a intrat în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru acte presupuse de finanțare a terorismului, a scris Verstka. Trei surse apropiate lui Putin au confirmat că aceste evoluții au fost ultima picătură care a umplut paharul, determinându-l pe Vladimir Putin să se pregătească pentru lansarea unei invazii pe scară largă a Ucrainei.

„Kremlinul a decis să nu mai recurgă la instrumentele „puterii soft””. Medvedchuk însuși l-ar fi influențat pe președintele rus să invadeze Ucraina, spunându-i despre „sentimentele pro-ruse din Ucraina”.

„Vorbea despre loialitatea oamenilor din acele teritorii, inducându-l pe Putin în eroare”, a afrimat o sursă apropiată administrației prezidențiale.

Iar Kremlinul nu a pus nicio clipă la îndoială cuvintele lui Medvedchuk, a declarat altă sursă. „În loc să tragă concluzii, să analizeze și să vadă imaginea reală, că nu rușii nu vor fi bine primiți aici, resentimentele și furia i-au întunecat ochii”, a continuat sursa.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole