Alegeri în Turcia. Cetățenii turci au votat, duminică, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ”Domnia” preşedintelui Recep Tayyip Erdogan se va prelungi, el fiind la putere de două decenii.
Erdogan a câștigat al treilea mandat de președinte cu aproximativ 52% din voturi
Președintele Recep Tayyip Erdogan își va prelungi cei 20 de ani în fruntea peisajului politic din Turcia, după ce a câștigat, duminică, turul doi al alegerilor prezidențiale din această țară.
Erdogan a primit 27.513.587 de voturi, adică 52,14% din voturile exprimate, potrivit cifrelor publicate de Consiliul Electoral Suprem al țării, citate de CNN.
El l-a învins pe contracandidatul Kemal Kilicdaroglu, care a obținut 25.260.109 voturi, adică 47,86%.
Erdogan le-a mulțumit alegătorilor și a revendicat victoria înainte să afle rezultatele oficiale!
Președintele Recep Erdogan a ieșit în stradă alături de susținătorii săi.
El și-a început discursul cântând în fața mulțimii. Vorbind din vârful unui autobuz de campanie, el le-a mulțumit alegătorilor și a spus că aceștia i-au încredințat responsabilitatea de a conduce Turcia pentru încă cinci ani.
Erdogan a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale după numărarea a peste 99% dintre voturile exprimate, potrivit agenţiei oficiale Anadolu, citată de News.ro.
Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere de 20 de ani, a obţinut, în acest stadiu, 52,1% dintre voturile exprimate, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%, potrivit unor rezultate provizorii.
”Naţiunea noastră ne-a încedinţat responsabilitatea de a guverna ţara în următorii cinci ani”, a declarat el de pe acoperişul unui autobuz parcat în faţa reşedinţei sale, la istanbul.
Potrivit agenţiei de presă Anka – apropiată opoziţiei -, Kemal Kiliçdaroglu a obţinut 51% dintre voturile exprimate, iar Recep Tayyip Erdogan 49%, la numărarea a 59% dintre buletinele de vot exprimate.
Cei doi şi-au îndemnat suţinătorii să vegheze urnele până la anunţarea rezultatelor definitive.
Premierul Ungariei și emirul Qatarului l-au felicitat deja pe Erdogan
Premierul Ungariei și emirul Qatarului l-au felicitat deja pe Erdogan
Ultimele informații oficiale îl plasează pe Erdogan cu 54,47% din voturi, cu puțin peste jumătate din urnele de vot deschise.
Dar, în ciuda acestei incertitudini, lideri din alte țări îl felicită deja pe președintele în exercițiu al Turciei.
Emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad, scrie pe Twitter: „Dragul meu frate Recep Tayyip Erdogan, felicitări pentru victorie și îți doresc succes în noul tău mandat”.
Premierul ungar Viktor Orban a salutat, de asemenea, o victorie „incontestabilă” a aliatului său.
Primele rezultate oficiale: Erdogan conduce
Primele rezultate oficiale!
Șeful Consiliului Electoral Suprem al Turciei, Ahmet Yener, tocmai a declarat că Erdogan este în frunte cu 54,47% din voturi, iar Kilicdaroglu îl urmează cu 45,53%.
Potrivit BBC News, 54,6% din urnele de vot au fost numărate.
Șeful Consiliului Electoral a precizat că numărul de voturi numărate este de peste 26 de milioane.
Aceasta este prima actualizare oficială care arată că Recep Erdogan conduce, de la închiderea votului.
Rezultate neoficiale, potrivit agenției Anadolu
Ultimele rezultate neoficiale
Ultimele rezultate neoficiale, potrivit agenției de stat Anadolu:
Erdogan: 54,8 la sută
Kilicdaroglu: 45,2 la sută
Urnele de vot deschise: 66,7 la sută
Rezultatele publicate de Anadolu sunt neoficiale. Rezultatul oficial al alegerilor va fi publicat de Consiliul Electoral Suprem al Turciei.
În acest timp, postul HalkTV şi agenţia de presă ANKA, ambele apropiate opoziţiei, prezintă date complet diferite, susţinând că, după numărarea tot a circa două treimi din voturi, Kilicdaroglu ar conduce cu aproape 51%.
În pofida unor sondaje care-l dădeau învins sigur, Erdogan, politician islamist-conservator, a fost foarte aproape să câştige alegerile încă din primul tur, obţinând 49,5%, faţă de 45% pentru Kiliçdaroglu, un social-democrat pro-occidental.
Consiliul Electoral Suprem al Turciei a ridicat interdicția de comunicare a rezultatelor și deja se anunță o mulțime de rezultate inițiale, transmite BBC News.
Există două agenții de știri rivale care le raportează, Anka și Anadolu, iar cifrele lor sunt foarte diferite.
Anka îl dă pe Kemal Kilicdaroglu în frunte, pe baza a 42% din urnele de vot deschise, respectiv cu un scor de 50,87% la 49,13% – și reamintește că încă este foarte devreme.
Anadolu îi acordă lui Erdogan un avans larg de 57,09% la 42,91%, tot pe baza a 42% din urnele de vot deschise.
Prezența la urne este în scădere cu patru puncte față de acum două săptămâni, potrivit Anadolu – ceea ce ar fi în jur de 84-85%.
Erdogan îi îndeamnă pe cetățeni să „protejeze urnele de vot
Erdogan a mulțumit echipei sale de campanie și celor care au asigurat prezența la urne pentru timpul și munca depusă, și i-a îndemnat pe cetățeni să „protejeze urnele de vot”.
Într-un mesaj pe Twitter, el a spus: „Aș dori să le mulțumesc fiecăruia dintre colegii mei care au lucrat cu devotament la urnele de vot încă de la primele ore ale dimineții. Îi invit pe toți concetățenii mei să protejeze urnele de vot până la aflarea rezultatelor finale. Acum este momentul să protejăm voința națiunii noastre până în ultimul moment!”.
Votul în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia s-a încheiat
Votul în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia s-a încheiat.
Secţiile de votare s-au închis în Turcia, iar votarea a încetat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care reprezentantul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu în înfruntă pe preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, relatează Daily Sabah şi Anadolu, potrivit News.ro.
Peste 64.1 milioane de persoane au fost înregistrate la vot, iar peste 1.92 milioane de persoane au votat ăn străinătate.
În total, 191.885 de urne au fost folosite în întreaga ţară.
Un alegător turc a apărut la o secție de votare din Adana, în sudul Turciei, îmbrăcat într-un costum de Omul Păianjen.
Videoclipuri anterioare distribuite pe rețelele de socializare au arătat pisici, câini și chiar un miel care însoțeau alegătorii la secția de votare.
Președintele Recep Erdogan a dat bani susținătorilor săi chiar în ziua alegerilor prezidențiale
Președintele Turciei, Recep Erdogan, a împărțit bancnote în valoare de 200 de lire fiecare (aproximativ 10 dolari americani) și a dat mâna cu susținătorii chiar în ziua în care turcii votează viitorul președinte.
Opoziţia denunţă un atac asupra unor observatori ai săi
Vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP) din Turcia, partid ce face parte dintr-o alianţă de opoziţie al cărei candidat în alegerile prezidenţiale este liderul acestui partid Kemal Kilicdaroglu, a anunţat că a avut loc un atac asupra observatorilor săi din alegeri în sud-estul ţării, informează duminică dpa.
Özgür Özel de la CHP a scris pe Twitter că observatori electorali ai partidului dintr-un sat au fost bătuţi şi telefoanele lor mobile au fost sparte pentru că ei au obiectat împotriva unor nereguli în procesul de vot.
Potrivit lui Özel, incidentul a avut loc într-un sat din sud-estul provinciei turce Sanliurfa, iar politicianul CHP Ali Seker a văzut scena. conform Agerpres.
Informaţia nu a putut fi verificată din sursă independentă.
Özgür Özel a subliniat că nu au fost suficiente forţe de ordine la timpul potrivit şi le-a cerut autorităţilor turce să asigure siguranţa alegerilor.
Kilicdaroglu a votat la Ankara
Kemal Kilicdaroglu a votat la Școala Primară Argentina din capitala Turciei, Ankara, în jurul ore 12:30.
„Pentru a scăpa de regimul tiranic și pentru a instaura o democrație reală, fac un apel la toți cetățenii să meargă la secțiile de votare. Aceste alegeri au loc în condiții dificile, din cauza tentativelor de fraudare, dar cred că cetățenii sunt liberi și dispuși să meargă la vot”, a spus rivalul lui Erdogan după vot.
Erdogan a votat la Istanbul
Erdogan a votat, în jurul orei 12, la o școală din cartierul Uskudar al Istanbulului, acolo unde locuiește președintele turc.
Peste 47.000 de tineri care au împlinit vârsta de 18 ani de la primul tur al alegerilor, din 14 mai, vor putea vota astăzi, în al doilea tur.
Procesul de vot este „mai puțin intens” și mai „rapid” decât la primul scrutin, din urmă cu două săptămâni, relatează Al Jazeera.
În primul tur au avut loc simultan și alegerile parlamentare, asfel că alegătorii petreceau mai mult timp în cabinele de vot. În plus, acum sunt doar doi candidați, Recep Erdogan și Kemal Kilicdaroglu.
Tineri turci care aşteptau ”schimbarea” după aceste alegeri prezidenţiale, se gândesc să emigreze, în contextul în care preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan este considerat favorit în turul doi, relatează AFP.
28-05-2023 08:04
S-au deschis secțiile de votare în Turcia.
Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin, cu 49,51% din voturi, un scor mai mare decât se aştepta, dar insuficient pentru a câştiga în primul tur, aşa cum s-a întâmplat la precedentele două alegeri prezidenţiale.
Adversarul său, candidatul susţinut de şase partide de opoziţie, Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, a obţinut 44,88% din voturi în primul tur, potrivit News.ro.
Recep Tayyip Erdogan a primit, totuşi, între cele două tururi, sprijinul celui de-al treilea om în alegerile prezidenţiale, naţionalistul Sinan Ogan.
Aceste alegeri vor determina nu numai cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei puteri regionale de 85 de milioane de locuitori, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul.
Observatorii internaționali atrag atenția că Ankara nu asigură condițiile obligatorii pentru alegeri cu adevărat democratice. Regimul Erdogan controlează 90% din presă și a reprimat, sistematic, orice opoziție.
Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdogan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu.
Votul alegătorilor kurzi, care reprezintă aproximativ o cincime din populaţie, rămâne incert.
Partidul Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, i-a acordat sprijinul lui Kemal Kiliçdaroglu în primul tur, dar după ce candidatul opoziţiei a trecut la dreapta pentru a-şi asigura voturi naţionaliste în turul doi, HDP nu l-a numit în mod explicit şi, în schimb, a făcut apel la alegători să îl respingă.
Secţiile de votare se vor deschide la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 17:00 (14:00 GMT).