Alegerile prezidențiale în 2024 au fost programate pentru luna septembrie, în datele de 15 și de 29. Până atunci, românii care doresc să voteze prin corespondență se pot înscrie pe portalul creat special.
Alegerile prezidențiale în 2024. Românii din străinătate își pot exercita dreptul la vot și prin corespondență, conform legii. Acest lucru este posibil după înregistrarea în prealabil în evidențele AEP.
Alegerile prezidențiale prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat deschiderea procedurii de înscriere pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare. Procedura este valabilă în cazul românilor aflați în străinătate care doresc să-și exercite dreptul la vot. Începând cu 1 aprilie, românii care vor să voteze prin corespondență se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Potrivit unui comunicat de presă, cei interesați de alegerile prin corespondență au la dispoziție două secțiuni. Prima este dedicată alegerilor prezidențale și se intulează „Alegerea Președintelui României”. Cea de-a doua secțiune este destinată celor care vor să voteze la parlamentare. Aceasta este intitulată „Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților”.
La fiecare din cele două secțiuni două secțiuni sunt două categorii unde se pot înscrie alegătorii cu domiciliul în străinătate. Prima este intitulată „Alegător în străinătate la o secție de votare”, iar a doua „Alegător în străinătate prin corespondență”. Alegătorii care se înscriu la alegerile prin corespondență vor completa un formular online ce conține o serie de rubrici:
nume;
prenume;
CNP;
adresa de domiciliu sau de reședință;
adresa e-mail;
opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.
Documente ce trebuie atașate
Conform AEP, cei ce doresc să-și exercite dreptul la vot prin corespondență, la alegerile prezidențiale sau parlamentare, vor trebui să atașeze o serie de documente. Este vorba despre copii scanate sau fotografiate a actului de identitate și ale documentului care dovedește dreptul de ședere. Acesta din urmă se eliberează de autoritățile din țările de rezidență.
„Lista documentelor care atestă reședința în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României sau la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților”, potrivit Autorității.
După completarea formularelor și atașarea copiilor solicitate, alegătorii vor primi un mesaj de confirmare pe e-mail. Mail-ul va conține un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii. În cazul în care este ignorat, procedura nu va fi validată, iar electorii nu vor putea vota la alegerile prezidențiale și parlamentare.
„Soluționarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondență se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare”, se arată în comunicatul legat de alegerile prin coorespondență.
Alegerile prezidențiale organizate în septembrie
Guvernul a stabilit calendarul electoral pentru alegerile europarlamentare, locale și prezidențiale. Primele, alegerile europarlamentare și locale, vor fi organizate pe 9 iunie. Data a fost stabilită de guvernul PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu.
Alegerile prezidențiale din 2024 au fost decalate pentru luna septembrie. Primul tur a fost programat pentru 15 septembrie, iar cel de-al doilea pentru finalul lunii, pe 29 septembrie.
Guvernul urmează să stabilească și data la care se vor desfășura alegerile parlamentare din acest an. Acestea vor avea loc, cel mai probabil, la finalul anului, în noiembrie sau decembrie.