sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneAliatul NATO aflat la granița cu Rusia se va întâlni cu cei...

-

Aliatul NATO aflat la granița cu Rusia se va întâlni cu cei mai importanți producători de arme din SUA

Aliatul NATO aflat la granița cu Rusia Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pornește marți într-o călătorie de trei zile în SUA, care va include o întâlnire cu vicepreședinta Kamala Harris și un tur al producătorilor de arme din SUA.

Morawiecki a rămas unul dintre cei mai consecvenți critici ai Rusiei de la invadarea Ucrainei, din 24 februarie 2022, făcând referire la „cruzimea” acesteia și la numeroasele acte de „genocid”, într-un articol de opinie pentru Newsweek, publicat cu ocazia marcării unui an de război.

Unul dintre cele mai solide argumente ale lui Morawiecki este acela că, dacă Rusia ar reuși să învingă Ucraina, nu se va opri aici, ci va continua să atace fizic și să invadeze națiuni NATO, inclusiv Polonia.

„Trebuie să începem prin a scăpa de o imagine falsă a invaziei ruse”, a scris Morawiecki. „Acesta nu este un conflict local. Rusia vrea să dea foc Europei. Scopul său este de a destabiliza întreaga ordine economică globală”.

În comentarii separate făcute cu câteva zile înainte, pentru France 24, el a spus că Rusia „se pregătește pentru următorul atac, următoarea ofensivă, posibil asupra statelor baltice, sau a Finlandei, sau a Poloniei, sau a României sau a Moldovei, a oricărei țări cu care se învecinează”.

SUA și NATO, cu ochii pe Marea Neagră! Itinerarul lui Morawiecki va începe marți, la Casa Albă, potrivit Serviciului de presă polonez și purtătorului de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller. Prim-ministrul și Harris urmează să discute probleme de securitate și cooperare bilaterală, ca parte a primei vizite a oficialilor polonezi la Casa Albă, de la preluarea funcției de președintele de către Joe Biden.

Un purtător de cuvânt al lui Morawiecki a declarat pentru Newsweek că premierul va vizita apoi unități de producție de arme, inclusiv Lockheed Martin din Marietta, Georgia, și ANAD Anniston Army Depot din Anniston, Alabama.

„În fața provocărilor geopolitice actuale, problema armamentului a devenit o prioritate pentru guvernul polonez”, a spus executivul. „De aceea, Polonia își mărește cheltuielile de apărare în acest an până la 4% din PIB, adică unul dintre cele mai mari procente dintre țările NATO. Polonia achiziționează în mod activ cele mai bune echipamente militare de la Statele Unite și de la ceilalți aliați ai săi.”

Polonia achiziționează noi arme din țări europene, precum și de pe alte continente, a spus Müller. Comandă echipamente militare de la aliații americani, inclusiv tancuri M1 Abrams și avioane de luptă F-35.

Polonia își mărește cheltuielile pentru apărare de la aproximativ 2,57% din PIB în 2022, potrivit publicației Notes From Poland. Creșterea face ca cheltuielile Poloniei să fie cele mai mari dintre toate statele membre NATO, urmând Grecia (3,76 la sută) și SUA, pe baza datelor din 2022.

Un total de 20 dintre membrii NATO au cheltuit mai puțin decât indicația de 2% convenită în 2006
În februarie, Polonia a livrat Ucrainei tancuri Leopard pentru a-i ajuta în războiul la sol. Mișcarea a fost precedată de alte țări, inclusiv Germania și SUA, care au trimis și ele tancuri, inclusiv Abrams.

Luna trecută, Polonia a trimis Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică. De asemenea, a discutat cu Ucraina despre trimiterea potențială de avioane de luptă F-16, o mișcare nepreluată de țări precum SUA, deoarece administrația Biden a rămas fermă în decizia de a nu furniza Ucrainei niciun avion.

În timpul unei conversații cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în această lună, Morawiecki a afirmat că vizita lui Biden la Varșovia, din februarie, este o confirmare a rolului Poloniei drept o „cheie de boltă a relațiilor transatlantice”.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat arhitectura globală de securitate”, a spus guvernul polonez. „Polonia este una dintre cele mai implicate țări în sprijinul umanitar și militar pentru Ucraina. În acest context, suntem un partener cheie al Statelor Unite. Rolul Poloniei în sprijinirea Ucrainei este crucial, iar polonezii sunt un exemplu de solidaritate.”

Morawiecki va participa, de asemenea, la o discuție la Fondul Monetar Internațional, ca parte a unei dezbateri planificate privind starea economiei globale și diferitele sale amenințări și provocări.

„Cred că este important ca Polonia să-și mențină acreditările ca aliat indispensabil al Statelor Unite în Europa – mai ales în lumina fricțiunilor de dinainte de război, care au afectat relația Poloniei cu organismele Uniunii Europene”, a spus pentru Newsweek, prin e-mail, Mikhail Troitskiy, profesor de practică la Universitatea Wisconsin-Madison. „Este probabil ca Varșovia să ia în considerare diverse scenarii privind o continuare a războiului din Ucraina, ca și diverse proiecte pentru Europa după acest război.

Discuții între SUA și Polonia

„Dacă Ucraina nu va putea să respingă agresiunea Rusiei, Polonia se va afla într-o situație periculoasă și va avea nevoie de sprijin sporit din partea Statelor Unite”.

O altă temă ce ar putea fi pe agendă între Varșovia și Washington este potențialul de implicare mai directă în război, a adăugat Troitskiy. Aceasta ar putea deveni o dezbatere mai serioasă, dacă Ucraina s-ar dovedi incapabilă să-și restabilească integritatea teritorială.

„În orice caz, Polonia este una dintre țările NATO care ar putea fi cea mai îngrijorată acum cu privire la reînnoirea stocurilor de arme și muniții, în timp ce elaborează diferite scenarii privind continuarea războiului”, a adăugat Troitskiy.

sursa: RADOR / newsweek.com

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole