joi, aprilie 18, 2024
AcasăEconomicAlro a înregistrat o cifră de afaceri preliminară de 3,6 miliarde lei,...

-

Alro a înregistrat o cifră de afaceri preliminară de 3,6 miliarde lei, în 2022

Grupul Alro a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 3,6 miliarde lei, în uşoară creştere faţă de anul precedent, în timp ce Rezultatul brut a scăzut în 2022 cu 43%, înregistrând o valoare de 279 milioane lei, se arată într-un comunicat al Companiei. Cu toate acestea, Rezultatul operational a crescut la 687 milioane RON în 2022, de la 228 milioane RON în 2021, reflectând compensarea pentru costurile cu emisiile indirecte încorporate în prețul energiei electrice care a fost înregistrată pentru doi ani, 2021 și 2022.

„Pentru Grupul Alro, 2022 a fost unul plin de provocări, mai mult decât orice alt an, având în vedere condițiile de piață. A fost, de asemenea, anul deciziilor critice de a ne păstra valoarea activelor și de a implementa măsuri pentru a asigura un model de afaceri durabil care confirmă tradiția noastră de aproape 60 de ani în industria aluminiului”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro.“Datoria noastră este să creăm valoare pentru acționarii noștri, în timp ce menținem locurile de muncă pentru angajații noștri prin maximizarea investițiilor în tehnologii de ultimă generație și în proiecte de eficiență energetică”, a adăugat Marian Năstase.

Evoluția pieței

Piața internațională a aluminiului a avut o evoluție favorabilă în primele trei luni ale anului 2022, cotația LME 3M atingând recordul anual în martie 2022, respectiv 3.968 USD/tonă, în timp ce media anuală a fost de 2.713 USD/tonă, în creștere de la 2.488 USD/tonă în 2021. A doua parte a anului 2022 a venit cu o scădere a cotației LME, atingând un minim de 2.103 USD/tonă, în septembrie. Prețul mediu LME 3M pentru T4 2022 a fost de 2.345 USD/tonă, o scădere de 423 USD/tonă față de media T4 2021.

În timp ce prețul aluminiului a scăzut în a doua parte a anului 2022, costul materiilor prime, în special al energiei, a crescut semnificativ. La nivel european, anul trecut a adus o creștere și a stocurilor de aluminiu, determinată de decizia de a amâna taxele anti-dumping impuse de Uniunea Europeană asupra importurilor ieftine de produse laminate plate chinezești, din 2021 până în iulie 2022.

La nivel local, autoritățile române au publicat în 2022 Ordonanța de Urgență nr. 138 privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în prețul energiei electrice pentru perioada 2021-2030. Având în vedere că Ordonanța include o formulă care permite companiilor să calculeze compensația ce urmează a fi primită, Grupul a inclus în rezultatele financiare pentru 2022 compensația estimată a fi primită pentru costurile cu emisiile indirecte pe care le-a plătit deja în prețul energiei electrice. Mai mult, rezultatele financiare preliminare pentru 2022 includ și compensația primită pentru costurile indirecte cu emisiile pe care Grupul Alro le-a plătit în 2021.

Trei hale de electroliză, suspendate temporar

Confruntat cu incertitudinile pieței energetice din România, care a afișat prețuri în creștere și cererea redusă, Grupul Alro a fost nevoit să ia măsuri fără precedent pentru a-și asigura stabilitatea afacerii și a-și continua activitatea pe această piață volatilă.

Astfel, Grupul a suspendat temporar trei din cele cinci hale de electroliză, din Slatina, înlocuind necesarul de aluminiu electrolitic cu metal primar rece achiziționat de pe piața internațională. A doua parte a anului 2022 a venit cu o decizie și mai dificilă, suspendarea activității rafinăriei de alumină din Tulcea, afectată de creșterea costurilor la energie. Grupul Alro și-a asigurat necesarul de alumină de pe piața internațională la un cost mai eficient.

Confruntându-se cu incertitudinile de pe piața energiei, Grupul Alro a făcut pași suplimentari în asigurarea alimentării cu energie electrică prin participarea la un proiect de construire a unei centrale pe gaz în asociere cu Complexul Energetic Oltenia.

Mai mult, Grupul Alro și-a concentrat investițiile pe creșterea eficienței energetice a operațiunilor sale, continuând programul de modernizare a Eco-Topitoriei de la o capacitate de 47.000 de tone în 2022 la 85.000 de tone pe an până la jumătatea anului 2023 și vizând atingerea a 100.000 de tone pe an în anii următori. Investițiile în tehnologie au continuat și la nivelul Grupului, Vimetco Extrusion, filiala din aval care se ocupă de produsele extrudate, a dat în funcțiune în septembrie 2022 o presă de extrudare de ultimă generație care a crescut capacitatea de producție a companiei cu 40%.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole