joi, mai 23, 2024
AcasăSocialANRE a transmis noi reglementări la facturile românilor de la 1...

-

ANRE a transmis noi reglementări la facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici

Se schimbă toate facturile de energie din aprilie. ANRE a transmis noi reglementări privind facurarea consumului de curent și gaze pentru clienții finali casnici.

Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise de luna viitoare.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

. date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
. data de încetare a contractului
. dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
. perioada de facturare
. cantitatea totală de energie electrică facturată
. preţul final facturat
. valoarea totală de plată
. data scadentă a plăţii

Cum se va face eșalonarea de plată

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca:

– în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

1. perioada de facturare este de 1 lună,

2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni,

3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole