luni, iulie 22, 2024
AcasăSocialAnunț ANRE, care vizează românii. Vești bune la început de primăvară: „Facturile...

-

Anunț ANRE, care vizează românii. Vești bune la început de primăvară: „Facturile la gaze ar putea scădea curând”

ANRE anunță dacă ultimele luni au fost marcate de scumpiri considerabile, vin și câteva vești bune pentru români, care vor scoate mai puțin bani din buzunar pentru plata facturilor la gaze.

Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a oferit câteva informații referitoare la sumele pe care românii trebuie să le achite în schimbul furnizării de gaze, indicând posibilitatea unor reduceri chiar începând cu luna aprilie 2023.

Facturile le gaze urmează să se ieftinească

Cum tarifele internaționale de gaze sunt în scădere, acest lucru va fi reflectat și în facturile românilor. Așadar, cât de curând prețul gazelor ar putea fi sub cel plafonat, de 31 de bani pe metrul cub.

„Da, ar putea scădea, sunt premise să scadă”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, potrivit antena3.ro.

„Având în vedere că anul trecut în martie când a apărut ordonanța 27, o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 de lei/MWh prevăzute în ordonanță, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit.

În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. În plus, dacă ne uităm la prețurile din piața europeană de gaze, vedem că prețurile sunt mai mici decât în urmă cu un an.

A devenit un lucru aproape obișnuit în ultimele două luni să vedem prețuri în jur de 50 de euro/MWh, ceea ce este mult, dacă comparăm cu prețurile de acum trei ani, dar este la jumătate dacă ne comparăm cu prețurile de acum un an.

Toate aceste lucruri pot duce un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27 (plafoanele maxime de preț, de 0,31 sau 0,37 lei/kWh- n.r.)”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, potrivit economica.net.

Cum vor arăta facturile la gaze

Conform noilor reglementări în sectorul furnizării de gaze naturale, factura va suferi și ea modificări și va avea o nouă formă, care va cuprinde, printre altele:

– consumul de gaze naturale facturat exprimat în kWh sau MWh;
– preţul final facturat exprimat în lei/kWh sau lei/MWh;
– termenul scadent de plată;
– obligaţii de plată neachitate, dacă este cazul;
– dobânzi penalizatoare pentru întârziere la plata facturii, conform contractului, dacă este cazul;
– valoarea totală de plată cu TVA;
– denumirea produselor/serviciilor facturate, după caz, şi unităţile de măsură ale acestora

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole