duminică, aprilie 21, 2024
AcasăExterneArmata NATO, gata de un război cu Rusia. Putin, decret de retragere...

-

Armata NATO, gata de un război cu Rusia. Putin, decret de retragere din Controlul armelor în Europa

Un război NATO-Rusia „este posibil”, consideră șeful Statului Major al Armatei Cehiei, iar armatele Alianței trebuie să fie pregătite. Președintele Rusiei a semnat luni un decret de denunțare a tratatului de arme cu NATO.

Un război NATO-Rusia „este posibil”, a declarat șeful Marelui Stat Major ceh, Karel Řehka. Potrivit acestuia, pregătirea și descurajarea sunt importante pentru a preveni un astfel de scenariu.

„Un război între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, care este cel mai rău scenariu pentru noi, nu este imposibil, este posibil”, a spus șeful Marelui Stat Major ceh.

Un război NATO-Rusia „este posibil”

Řehka a informat că forțele armate ale țării încearcă să se pregătească pentru un potențial conflict intens, deoarece „Rusia se află acum pe o traiectorie de conflict cu Alianța (Atlantică de Nord)”.

„Republica Cehă este membră a NATO, iar acest lucru aduce beneficii, dar impune și anumite obligații. Prin urmare, dacă izbucnește un război, un număr mare de soldați cehi se vor alătura luptei în conformitate cu planurile Alianței”, a adăugat el, potrivit European Pravda.

Řehka a subliniat că, având în vedere experiența războiului Rusiei împotriva Ucrainei, este necesar să se întărească securitatea națională și, în special, să se depășească cât mai curând posibil dependența de energie din Rusia.

Řehka crede că viitoarea contraofensivă a Ucrainei împotriva Rusiei nu va schimba neapărat situația pe câmpul de luptă și a cerut pregătiri pentru un război prelungit.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care denunță Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE), un acord de referință post Războiul Rece privind controlul armelor semnat cu NATO.

Decretul, publicat pe portalul guvernului, a venit la aproape două săptămâni după ce parlamentarii ruși au aprobat retragerea Moscovei din tratatul CFE, potrivit Anadolu.

Putin, decret de retragere din Controlul armelor în Europa
La 10 mai, Putin a depus un proiect de lege la Duma de Stat a Rusiei, Camera Inferioară a Parlamentului, denunțând tratatul CFE.

CFE a fost un acord de control al armelor post-Război Rece, semnat la 19 noiembrie 1990, la Paris, între două blocuri militare, NATO și Pactul de la Varșovia.

A impus limite pentru cinci categorii cheie de echipamente militare convenționale în Europa – tancuri, vehicule blindate, artilerie, elicoptere și avioane de luptă – și a impus distrugerea excesului de armament.

În 1999, la Istanbul, Turcia, a fost elaborat și aprobat un tratat CFE actualizat, ținând cont de noi realități precum dizolvarea Pactului de la Varșovia și extinderea NATO.

Deoarece țările NATO nu au ratificat acordul, Putin a suspendat participarea Rusiei la tratatul CFE în 2007.

Ulterior, el a declarat Parlamentului rus că suspendarea va fi valabilă până când țările NATO vor ratifica tratatul și vor începe să-l implementeze.

În 2015, Rusia a încetat, de asemenea, participarea la reuniunile Grupului Consultativ Comun CFE.​​​​​​​​​​​​​

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole