luni, martie 4, 2024
AcasăActualitateAvocat Moga Șerban – punct de vedere referitor la informațiile apărute în...

-

Avocat Moga Șerban – punct de vedere referitor la informațiile apărute în presă despre Eugen Iordănescu

Avocat Moga Șerban, apărătorul lui Eugen Iordănescu, directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Sibiu a transmis următorul comunicat de presă:

Directorul Camerei de Comerț Sibiu – ținta unei unei publicații locale, care folosește informații nepublice.

​De aproximativ doi ani de zile apar în presa locală, respectiv în publicația Turnul Sfatului, scurgeri de informații confidențiale și nepublice în legătură cu clientul meu, dl.Iordănescu Eugen, directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultura Sibiu. Aceste informații sunt preluate din diferite dosare de instanță, formate ca urmare a unor reclamații formulate de persoane care îl dezagreează pe clientul meu și suntprezentate incomplet sau trunchiat, cu scopul vădit de a afecta imaginea publică a dlui. Iordănescu Eugen.

​În conformitate cu dispozitiile articolului 304 din Codul penal: ”Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea ” reprezintă infracțiune. Vom depune plângere penală împotriva publicației locale, care a realizat articolele respective, precum și împotriva persoanelor care se fac vinovate de scurgerile de informații nepublice din dosarele instanțelor. 

​In concret,​

​- la data de 26.09.2021 apare în publicația Turnul Sfatului un articol despre dl.Iordanescu Eugen, în care se arată în mod tendențios faptul că acesta ar fi subiectul unui dosar penal amplu, cu o presupusă miză de 9 milioane de euro, că ar fi acuzat de infracțiuni economice, că procurorii sibieni ”se spală pe mâini”, însă judecătorii i-ar contrazice pe aceștia. 

​Menționăm faptul că datele din dosarul respectiv sunt nepublice și că judecătorii au decis că nici una din afirmațiile persoanei care a formulat reclamația nu se susține. Firește ca ultimul aspect, respectiv constatarea nevinovației domnului Iordănescu, nu a apărut nici în acel articol, nici vreun articol ulterior. Pe de altă parte, procedurile au avut loc în cameră de consiliu, așa cum este regula când un dosar se află într-un stadiu incipient, iar publicitatea acestuia ar putea afecta interesele persoanelor care sunt parte în dosar doar pentru a clarifica aspectele reclamate.

​- la data de 21.05.2023 apare în publicația Turnul Sfatului un alt articol intitulat: ”procurorii investighează terenuri cumpărate ieftin și vândute pe bani buni pentru autostrada Sibiu – Boița”, făcându-se referire la faptul că domnul Iordănescu ar fi fost implicat în vânzarea unor terenuri ale Parcului Industrial Sibiu S.A. În cuprinsul articolului, dl.Iordănescu este acuzat de publicație că ar fi dat ”un veritabil tun” pe bunurile publice. Menționăm că statul nu a formulat nici o acuzație față de clientul meu cu privire la astfel de aspecte. De asemenea, menționăm faptul că Parcul Industrial Sibiu S.A. este o societate privată, neavând în patrimoniu bunuri publice, cum afirmă publicația. Nu în ultimul rând, subliniem că informațiile prezentate de publicație sunt nepublice și confidențiale, iar o astfel de scurgere de informații este nelegală, nescuzabilă și mai ales tendențioasă, cât timp nu se prezintă întregul context.

​- la data de 13.06.2023 apare tot în publicația Turnul Sfatului un articol în care sunt prezentate date dintr-un alt dosar cu caracter nepublic, având ca obiect presupusa infracțiune de ”lipsire de libertate”. Publicația află și de acest dosar înaintea clientului meu. Domnul Iodrdănescu nu a fost până la acest moment acuzat de o astfel de faptă și nu a fost nici măcar citat pentru a da lămuriri. Înțelegem că este vorba de o plângere a unei persoane care a mai formulat în trecut numersoase alte reclamații, care s-au dovedit a fi nesusținute în cele din urmă.

​Amintim ca nu orice dosar al instanței este public. Atunci când se fac anumite verificari prealabile cu privire la diferite plângeri, procedurile au caracter nepublic, tocmai pentru a proteja intersele cetățenilor. Este și normal să fie așa. Cineva care nu te simpatizează îți face o plângere și e firesc ca publicul să fie informat atunci când se confirmă și e o problemă, nu înainte, pentru că, evident, astfel de articole ridică întrebări, la care e posibil să nu dorești să răspunzi dacă ești nevinovat. 

​Constat existența unei adevărate campanii de discreditare publică a clientului meu de către publicația locala, Turnul Sfatului, față de care nu este posibil să nu existe o reacție. Clientul meu a devenit o adevărată țintă a cotidianului local, motiv pentru care nu trece o lună fără un atac direct, dar mai regretabil este că aceste atacuri sunt susținute prin scurgeri de informații nepublice, incomplete si scoase din context.

​Atunci când presa te prezintă ca vinovat de diferite lucruri, deși nu verifică informațiile publicate, în ochii opiniei publice rămâi vinovat indiferent dacă ești sau nu. Din păcate, este suficient ca cineva să nu te simpatizeze, ca să devii peste noapte inamicul public.

​Solicit de asemenea și public a se lua măsurile legale, pentru a se opri scurgerile de informații confidențiale la nivelul instanțelor sibiene. Acest lucru afectează negativ imaginea clientului meu și creează opiniei publice un tablou distorsionatdespre realitate.

​Ca să fie foarte clar: 

​Nu există nici o hotărâre de condamnare față de clientul meu, dl.Iordănescu Eugen. Toate plângerile penale făcute de persoane care îl dezagreează pe acesta au fost clasate până la acest moment, constându-se în cele din urmă că faptele reclamate de anumiți indivizi nu există. Nu este firesc, ca intr-un stat de drept, presa să reprezinte o unealtă de presiune și discreditare publică. Dimpotrivă, presa trebuie să reprezinte un organism independent si impartial si un instrument de informare corectă a opiniei publice.

​Situația nu este izolată. În cursul ultimilor câțiva ani, publicația menționată mai sus a realizat mai mult de 65 de articole pe subiectul ”Eugen Iordănescu”. Faptul că o persoană privată este un subiect atât de important pentru opinia publică încât merită o astfel de atenție deosebită din partea presei, ne face să ne întrebam dacă nu cumva scopul articolelor publicației nu este altul decât prezentarea unor informații de interes public.

 

Stirea Avocat Moga Șerban – punct de vedere referitor la informațiile apărute în presă despre Eugen Iordănescu a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole