miercuri, mai 1, 2024
AcasăActualitateAvocatul Alexandru Suciu, reales decan al Baroului Sibiu: Pandemia a avut și...

-

Avocatul Alexandru Suciu, reales decan al Baroului Sibiu: Pandemia a avut și o parte bună. S-a instituit strigarea cauzelor pe intervale orare

Avocatul sibian Alexandru Suciu a fost reales decan al Baroului Sibiu în 8 martie. Am stat de vorbă cu el despre provocările mandatului anterior, proiectele de viitor și profesia de avocat la Sibiu. Baroul Sibiu numără 409 avocați, din care 25 stagiari.


A fost unul din cele mai dificile mandate

Imediat după ce a fost ales prima dată decan al Baroului Sibiu, a fost decretată starea de urgență din cauza pandemiei. „Am avut un debut fulminant! Direct cu probleme. Avocații se întrebau cum își vor desfășura activitatea, cum se pot vedea cu clienții, cum se fac audierile. Apoi au apărut problemele cu dispozițiile Guvernului privind indemnizațiile pentru cei care stăteau acasă. Avocații vroiau să fie cuprinși în acea schemă financiară de ajutor. Am făcut demersuri la Guvern să fim asimilați pentru a primi acele indemnizații” a explicat Suciu. Toate măsurile din pandemie cu masca, păstrarea distanței și restul de reguli a împărțit și avocații sibieni în două tabere: pro și contra.

„Pandemia a avut și o parte bună. S-a instituit de atunci încolo strigarea cauzelor pe intervale orare. Înainte se emiteau citații la ora 9 pentru toate cauzele și nu știai când îți vine rândul. A rămas regula din pandemie și acum cu strigarea cauzelor pe intervale orare. Este spre binele tuturor” a spus Alexandru Suciu.

Una din provocările decanului Baroului Sibiu: Baroul să fie reprezentat în organele de conducere la nivel central

Alexandru Suciu și-a propus în 2020 la câștigarea primului mandat de decan mai multe obiective îndrăznețe. Unul dintre ele a fost ca Baroul Sibiu să aibă un cuvânt de spus la conducerea națională a Uniunii Barourilor din România. „Anul trecut, reprezentantul Baroului Sibiu a fost ales în Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România. Aceasta are un rol executiv în conducerea profesiei” a spus Suciu.

Relația cu parchete și instanțele a fost păstrată la un nivel bun. „Am introdus digitalizarea la departamentul de asistență judiciară. Acum repartizarea avocaților din oficiu nu se mai face de un om, ci de un calculator în baza unui algoritm. Am realizat și un nou site și toate informările membrilor baroului se fac electronic, în loc de vechiul avizier de la sediu” a explicat Alexandru Suciu. Din cei 409 avocați definitivi și stagiari ai Baroului Sibiu, 204 s-au înscris în programul de avocați din oficiu.

Proiecte pentru noul mandat: Vizibilitate pe plan extern

Datorită pandemiei și a restricțiilor unul din proiectele lui Alexandru Suciu pentru Baroul Sibiu nu a putut fi realizat mandatul trecut, dar a devenit prioritate în cel actual: vizibilitatea pe plan extern. „A fost o perioadă, mai demult, când Baroul a fost înfrățit cu barouri din Franța, Austria etc. Dar aceste relații dacă nu le întreții, mor. Mi-am propus să reiau aceste legături. Să creăm contacte și parteneriate cu barouri din străinătate” a explicat Alexandru Suciu.

Planuri ale Baroului Sibiu

În noul mandat, conducerea Baroului își propune să continue investițiile în digitalizare, prin crearea unei aplicații informatice prin care să se transmită mult mai rapid informațiile și să fie soluționate cererile avocaților, renunțându-se la procedurile birocratice.

Provocarea avocaților sibieni: Mulți pleacă spre magistratură

Suciu crede că principala provocare a avocaților tineri este de a depune o muncă intensă, cu abnegatie, pentru a se afirma și a-și demonstra valoarea. „Există riscul ca, după câțiva ani, să îți dai seama că ori nu ești făcut pentru profesorie ori nu ai vocația corespunzătoare sau, poate, nu ai avut noroc. După o anumită perioadă am văzut că există o înclinație a avocaților de a pleca spre magistratură” spune Suciu. El a remarcat că tot mai mulți avocați pleacă spre magistratură. Nu doar tineri, dar și avocați cu experiență.

„Ca avocat trebuie să muncești până la 70 de ani. Munca și studiul trebuie să fie continue. Dacă iei pauză un an, riști să îți pierzi clientela. Cei care pleacă preferă, poate, un venit stabil și o pensie mai bună” spune Alexandru Suciu.

Tarifele avocaților sibieni sunt „destul de modeste”

Alexandru Suciu spune că o comparație se poate face doar din prisma nivelului de trai al zonei. Sibiul este printre primele județe după nivelul salariilor și investițiilor. Totuși, avocații sibieni au tarife mai mici decât cei din județe cu nivel de trai asemănător. Suciu a precizat că nu poți compara tarifele din Sibiu cu un județ sărac, ci cu un județ la fel de bogat. Ori din acest punct de vedere, avocații sibieni practică un onorariu „destul de modest”, crede Suciu. „Avocații de la Sibiu nu sunt atât de scumpi cât ar putea fi raportat la nivelul de trai local și la nivelul lor de pregătire. Am văzut avocați în instanțe prin toată țara și pot spune că cei de la Sibiu sunt foarte bine pregătiți”, crede Alexandru Suciu.

Trebuie schimbată mentalitatea în ce privește judecătorii

Cu toții știm că România trăiește un paradox la nivelul judecătorilor. Avem foarte mulți judecători foarte tineri, iar vârsta de pensionare a multora nu trece de 50 de ani. „Prin comparații cu alte democrații consacrate, la noi este invers. La momentul când ai dobândit experiența, spre 50 de ani, deja este vârsta de pensionare. Ori un om la vârsta asta e în maturitatea deplină, cunoștiințele sunt la cel mai înalt nivel. De ce s-a ajuns aici? Cadrul legislativ a făcut posibilă o asemenea schimbare de generații. A existat pe la sfârșitul anilor 90 ideea că judecătorii în vârstă ar trebui să iasă la pensie că au mentalități învechite. Să vină alții noi. Aceasta a dus la modificarea legislativă, ceea ce a reprezentat un stimulent pentru cei care vor să devină magistratați știind că la 50 de ani ies la pensie. Este adevărat că pe perioada celor 25 de ani de carieră magistrații sunt supuși la o serie de restricții din cauza incompatibilităților, iar pensionarea timpurie a venit cumva să compenseze restricțiile din perioada de activitate”, crede Alexandru Suciu.

Suciu dă exemplul american, unde poți ajunge judecător după ce profesezi ani buni ca avocat. „Nu există deocamdată nicio siguranță, că dacă se va modifica legea vom avea avocați cu vechime care doresc să treacă în magistratură. Și riscăm să rămânem fără judecători. S-ar impune o mai mare prudență în stabilirea cauzelor care se dau în competența Judecătoriilor, unde activează cu preponderență judecători tineri. Există cauze cu miză mare care sunt în competența Judecătoriilor, poate aici ar fi de dorit o modificare legislativă” spune Alexandru Suciu.

Stirea Avocatul Alexandru Suciu, reales decan al Baroului Sibiu: Pandemia a avut și o parte bună. S-a instituit strigarea cauzelor pe intervale orare a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole