duminică, iunie 23, 2024
AcasăExterneBiden și Modi au pus capăt ultimul conflict comercial dintre țări, la...

-

Biden și Modi au pus capăt ultimul conflict comercial dintre țări, la Summitul G20

La summitul G20 desfășurat la New Delhi, premierul indian Narendra Modi și președintele american Joe Biden s-au întâlnit vineri într-o discuție bilaterală și au exprimat satisfacția lor față de „parteneriatul solid și durabil” dintre țările lor, anunțând, în același timp, un acord care pune capăt ultimului conflict comercial dintre India și SUA.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Narendra Modi în capitala indiană a reprezentat o continuare a dialogului lor inițiat în timpul fastuoasei vizite de stat pe care liderul indian a efectuat-o în SUA în luna iunie.

Prin intermediul unui comunicat comun emis vineri, Modi s-a exprimat „nerăbdător” în privința revenirii președintelui american în India anul viitor. Cu ocazia unei reuniuni a Dialogului de Securitate Cvadrilateral (Quad).

Întrevedere bilaterala la Summitul G20 dintre Joe Biden și Narendra Modi

La întâlnirea de vineri au participat și secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen. Precum și consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, conform unei declarații a Casei Albe. Delegația indiană a inclus ministrul afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, și consilierul pentru securitate, Ajit Doval.

Chiar dacă nu există o alianță formală prin tratat între aceste țări și India și-a menținut mult timp independența, administrația de la Washington își dorește ca Delhi să servească ca o forță strategică de contrabalansare față de China.

Casa Albă promovează această abordare diplomatică în domeniul securității în regiunea asiatică, pentru a contracara influența Chinei. Această abordare implică cooperarea între India, SUA, Australia și Japonia.

În acelaşi comunicat comun Biden şi Modi apreciază că summitul G20 va permite „progrese asupra obiectivelor comune” pe plan economic. În special „reforma profundă şi consolidarea băncilor de dezvoltare multilaterale”. Acesta fiind marele obiectiv al preşedintelui american la summitul G20.

Biden

Biden și Modi. Sursa: Facebook/ Narendra Modi

Cei doi lideri au pus capăt ultimul conflict comercian dintre SUA și India

Imediat după întâlnirea lor, Washingtonul a anunțat că SUA și India au ajuns la un acord pentru a soluționa ultima lor dispută comercială. Ea era pe masa de discuții a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Se referă la importul de produse agricole din SUA în India.

Pe plan politic, Biden și Modi au exprimat sprijinul lor pentru o regiune indo-pacifică „liberă” și „deschisă”. O formulare prudentă pe care Casa Albă o folosește pentru a critica ambițiile Chinei în regiune.

Ei s-au angajat, de asemenea, să continue proiectele și inițiativele lor în domeniul tehnologiei, industriei și apărării, care au fost lansate în timpul vizitei prim-ministrului indian în SUA.

Întâlnirea lor a generat o controversă printre jurnaliștii care îl însoțesc pe președintele american, deoarece au fost ținuți la distanță, ceea ce este neobișnuit.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole