duminică, aprilie 14, 2024
AcasăExterneBiden și Trump câștigă, dar nu conving

-

Biden și Trump câștigă, dar nu conving

Biden și Trump câștigă, dar nu conving. Alegerile primare din Michigan au fost primele organizate simultan de Partidele Democrat și Republican.

Și au arătat că cele două formațiuni candidează la alegerile din 5 noiembrie cu doi candidați pe care puțini îi doresc: Joe Biden și Donald Trump.

Biden și revanşa lui Trump

Tradiționala „a doua parte nu a fost niciodată bună” pare să fie adevăratul slogan pe care l-au îmbrățișat alegătorii americani, având în vedere că atât Biden, cât și Trump s-au confruntat deja la alegerile din 2020, pe care primul le-a câștigat, scrie El Mundo.

Acum este timpul pentru revanşa lui Trump. Dar candidatul republican a dat din nou semne de slăbiciune. Fostul președinte, datorită omniprezenței mediatice care datează din anii 1980 și a atins cote inegalabile de când a intrat în politică în urmă cu aproape nouă ani, este cunoscut de absolut toți americanii. Totuși, chiar și într-un stat pe care l-a câștigat – împotriva șanselor – în 2016, și în care mesajul său populist, protecționist și conservator social a rezonat cu o bună parte a electoratului, nu a excelat.

De fapt, cu 93% din voturi numărate, Trump a avut 68,2% din voturi, față de 26,5% pentru celălalt candidat republican, Nikki Haley. Desigur, câștigarea cu peste 40 de puncte este o victorie răsunătoare.

Nu e prea bine nici pentru Trump

Dar nu este un scor bun pentru așteptările lui Trump sau pentru situația electoratului, care arată o egalitate tehnică, deși republicanul are un anumit avantaj în sondaje și are și sistemul electoral în favoarea lui, care îi poate permite cu ușurință să câștige alegerile chiar dacă obține mai puține voturi decât Biden.

Problema este că în acest moment al primarelor, Trump trebuia să măture tot. Faptul că există aproape o treime dintre republicani care nu-i vor pune la îndoială șansele în noiembrie, când va avea nevoie de sprijinul întregului său partid plus al unor independenți pentru a ajunge la 48%% din voturi, procent cu care ar avea fi „încoronat” preşedinte…

Haley joacă un rol asemănător cu cel al candidatului de stânga Bernie Sanders la primarele democrate din 2020, când încăpățânarea și rezistența sa nu au învins-o pe favorită, Hillary Clinton, dar a arătat că este o candidată mai slabă decât părea pe hârtie.

Biden

Biden joacă singur

De partea lui Biden nu există rivali demni de acest nume. În cazul său, problema este lipsa de entuziasm în rândul alegătorilor săi, combinată în Michigan cu cererea unei părți a democraților înșiși de a vota „neangajat”, care este un fel de vot alb pentru a demonstra respingerea sprijinului pe îl acordă Casa Albă Israelului în războiul din Gaza.

Cu 89% din buletine numărate, acest vot de penalizare a fost de 13,5% și, deși este probabil să scadă aproape de 10%, este o problemă foarte serioasă pentru Biden într-un stat pe care l-a câștigat cu doar 150.000 de voturi în plus în 2020. Democrații îşi pot face şi mai multe griji, deoarece numărul total de buletine de vot exprimate la primarele lor a fost cu 20% mai mic decât cel al republicanilor.

Să fie vorba despre lipsa de entuziasm sau pur și simplu despre faptul că duelul Trump-Haley generează mai multă morbiditate și încurajează oamenii să voteze pentru unul dintre cei doi? Este posibil să fie o combinație a ambilor factori.

Biden are nevoie de tineri

Dar nu există nicio îndoială că Biden nu se entuziasmează, în ciuda faptului că joacă acasă, cu unele sindicate pe care le-a răsfățat în acești trei ani așa cum nu a făcut niciun președinte în istoria Statelor Unite, și că în Michigan au o putere considerabilă datorită bazei industriale auto a statului.

De asemenea, este adevărat că statul cu cel mai mare procent de populație de origine arabă – 3,1% – explică votul de pedeapsă. Dar nu este mai puțin adevărat că tinerii, de care Biden are nevoie pentru a fi reales, nu votează, din cauza unei serii de factori printre care sprijinul Casei Albe pentru Israel în Gaza.

Biden

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole