luni, iulie 22, 2024
AcasăExterneBulgaria trimite în Ucraina vehicule militare de fabricaţie sovietică

-

Bulgaria trimite în Ucraina vehicule militare de fabricaţie sovietică

Parlamentul Bulgariei a aprobat, vineri, furnizarea a 100 de vehicule militare de fabricaţie sovietică Ucrainei. Partidele proruse din Bulgaria s-au opus vehement, acuzând guvernul de „trădare naţională”.

Planul Guvernului de la Sofia

Este vorba de un plan controversat propus de noul Guvern proeuropean de la Sofia, contestat de formaţiunile politice de opoziţie.

Proiectul a fost aprobat cu 148 de voturi favorabile în Parlamentul Bulgariei din blocurile GERB și „Continuați schimbările – Bulgaria Democrată”, precum și de Partidul Democrat al Socialiștilor și de partidul „Există un astfel de popor”, iar 52 de parlamentari s-au pronunţat împotriva iniţiativei, potrivit site-ului Novinite.com.

Decizia este rezultatul vizitei pe care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat-o la Sofia la începutul lunii iulie.

Decizia este o premieră în Bulgaria, înscriindu-se în strategia noului Guvern proeuropean, o distanţare de linia politică a guvernelor interimare, care au preferat să nu se implice direct în conflictul din Ucraina, în contextul relaţiilor istorice cu Rusia.

Partidele proruse se opun transmiterii vechiturilor în Ucraina

Planul prevede livrarea în Ucraina a 100 de transportoare blindate de tip BTR, de fabricaţie sovietică, aflate în stocurile Ministerului bulgar de Interne. Vehiculele militare au fost achiziţionate de Bulgaria în anii 1980.

Partidul Socialist bulgar, formaţiune de extremă stânga, a condamnat vehement decizia, la fel şi formaţiunea ultranaţionalistă cu tendinţe proruse, Renaşterea, care a denunţat „un act de trădare” şi „o ruşine”.

Rezoluția prevede că Bulgaria va furniza vehicule blindate, pe care le va transfera în Ucraina, Asistență suplimentară poate fi, de asemenea, stabilită într-un acord interguvernamental separat între Kiev și Sofia.

Este pentru prima dată când partea bulgară transferă vehicule blindate la Kiev direct, și nu prin intermediari. La sfârșitul lunii iunie, Bulgaria a aprobat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

În noiembrie 2022, Parlamentul bulgar a susținut o rezoluție privind furnizarea de asistență militară și tehnică Ucrainei.

În mod neoficial, se spune că fostul guvern pro-european al lui Kirill Petkov a furnizat Kievului muniție și arme în valoare de peste un miliard de dolari.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole