miercuri, februarie 28, 2024
AcasăEconomicBursele se confruntă cu o furtună perfectă

-

Bursele se confruntă cu o furtună perfectă

Pieţele bursiere au fost lovite de ”o furtună perfectă” săptămâna aceasta, deoarece preocupările legate de încetinirea economiei chineze şi ratele dobânzilor americane ridicate au zguduit încrederea investitorilor la nivel global.

 

Indicele Hang Seng din Hong Kong a încheiat tranzacţiile de vineri pe teritoriul pieţei urs, în scădere cu 2,1% în acea zi şi cu aproape 21% faţă de maximele sale din ianuarie, după ce gigantul imobiliar chinez Evergrande a solicitat protecţie faţă de faliment la o instanţă din SUA. Acest lucru a dus la scăderi ample ale acţiunilor în Asia-Pacific.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a urmat exemplul celorlalte burse, fiind în scădere cu 1% vineri şi cu peste 3% pe ansamblul săptămânii, în timp ce indicii bursieri din SUA au avut la rândul lor o evoluţie negativă.

Media industrială Dow Jones a consemnat cea mai proastă săptămână din martie, iar S&P 500 şi Nasdaq 100 au înregistrat a treia săptămână consecutivă de pierderi.

”Fie că este vorba de criza de pe piaţa imobiliară din China, de creşterea randamentului obligaţiunilor din SUA din cauza temerilor că dobânzile vor rămâne mai ridicate pentru mai mult timp sau de scăderea mare a vânzărilor cu amănuntul din Regatul Unit, lucrurile încep să arate puţin urâte acolo”, a spus directorul AJ Bell Investment, Russ Mold, a spus prin e-mail.

Scăderile de vineri au agravat pierderile înregistrate la începutul săptămânii, după ce minutele de la ultima întâlnire a Rezervei Federale din SUA au arătat că factorii de decizie au semnalat ”riscuri în creştere” pentru inflaţie, fiin probabil noi creşteri ale dobânzii cheie.

Acest lucru a determinat o creştere a randamentelor Trezoreriei americane, care a dus randamentul titlurilor pe 10 ani la un maxim din ultimii 16 ani, în timp ce bondurile germane pe 10 ani au crescut la cel mai înalt nivel de la prăbuşirea din martie a Silicon Valley Bank.

Scandal la Costinești: doi tineri bătuţi de şase bărbaţi, care au atacat apoi și polițiștii

Solicitarea grupului imobiliar chinez Evergrande de protecţie în caz de faliment a generat o îngrijorare mai mare cu privire la piaţa imobiliară a Chinei, atunci când a fost combinată cu decizia companiei chineze Garden, de la începutul acestei săptămâni, de a suspenda plăţile pentru unele dintre obligaţiunile sale.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole