sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneCare este acum prioritatea mercenarilor Wagner. Ce spune Ucraina despre posibilitatea ca...

-

Care este acum prioritatea mercenarilor Wagner. Ce spune Ucraina despre posibilitatea ca alte state să fie atacate

Şeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat luni că nu există informaţii care să indice că mercenarii grupării ruse Wagner din Belarus ar urma să atace Ucraina, Polonia sau alte ţări limitrofe.

„Potrivit informaţiilor pe care le avem acum, nu există niciun pericol ca membrii Wagner din Belarus să atace Ucraina sau alte ţări”, a răspuns Budanov la întrebarea agenţiei EFE despre posibilitatea, sugerată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ca mercenarii Wagner să intenţioneze să atace Polonia sau Lituania din Belarus.

Budanov a adăugat că prioritatea mercenarilor Wagner este continentul african. „Se activează pentru a influenţa Africa”, a spus el.

În ciuda acestui fapt, a avertizat şeful GUR, „ruşii vor folosi” prezenţa mercenarilor grupării Wagner în Belarus „pentru a crea tensiuni”.

Se crede că mii de mercenari din gruparea Wagner, inclusiv liderul acesteia, Evgheni Prigojin, s-au stabilit în Belarus în ultimele zile, după ce rebeliunea lor împotriva conducerii armatei ruse, din 23 iunie, a eşuat, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-ar fi oferit imunitate în schimbul exilului lor voluntar în Belarus, unde au fost primiţi de Lukaşenko.

Pe lângă Ucraina, Belarusul se învecinează cu Polonia, Lituania şi Letonia, trei ţări din UE cunoscute pentru sprijinul lor puternic pentru Kiev, ceea ce a ridicat temeri că mercenarii ruşi ar putea ataca sau orchestra provocări împotriva acestor state.

Înainte de a-şi desfăşura o bună parte dintre trupele sale în teatrele de operaţiuni din estul Ucrainei, gruparea Wagner şi-a câştigat influenţa prin furnizarea de servicii de securitate pentru mai multe guverne din Africa, unde este un pilon cheie al influenţei ruseşti.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole