vineri, septembrie 13, 2024
AcasăSocialCât costă să contești decizia cu pensia recalculată în instanță? Pensionarii trebuie...

-

Cât costă să contești decizia cu pensia recalculată în instanță? Pensionarii trebuie să plătească

Cât costă să contești decizia cu pensia recalculată în instanță? Pensionarii trebuie să plătească. Deciziile cu pensia recalculată i-au nemulțumit pe mulți pensionari care se gândesc să conteste documentul în instanță. Procesul este unul lung și implică foarte mulți bani.

Decizia cu pensia recalculată vin cu pensii reduse pentru unii pensionari. Alții se consideră nedreptățiți de modul în care li s-a recalculat pensia chiar dacă au primit sume mici în plus la pensie.

Aceștia pot contesta decizia. Casa de pensii a anunțat că a deschis birouri unde pensionarii pot depune petiții. Problema este că aceste petiții au șanse zero de reușită în schimbarea cuatumului pensiei. Și asta pentru că cei de la Casa de Pensii doar refac calculele care sunt făcute de computer, deci sunt corecte.

Ceea ce contestă pensionarii este formula de calcul, anumiți ani sau venituri care nu au fost luați în considerare. Pentru acestea, pensionarii trebuie să meargă în instanță. Faptul că nu vor mai avea indexarea pensiei la 1 ianuarie dacă aui avut pensie mai mică la reclaculare.

Pensionarii nemulțumiți de câți bani au primit în urma noii legi a pensiilor pot lua legătura cu un avocat specializat în acest domeniu. Totul a pornit de la ideea că noua formulă de calcul îi dezavantajează pe mulți români.

Unii chiar dacă au avut peste 25 de ani de muncă s-au trezit că au pensii diminuate cu câteva sute de lei. De asemenea, unii spun că anumite perioade nu au fost luate în considerare motiv pentru care se gândesc serios să conteste deciziile cu pensia recalculată în instanță.

Pensionarii care sunt convinși că doar un judecător le va putea face dreptate prin lege trebuie să știe că procesul de contestare a deciziei este unul de durată și implică multe costuri.

Cât costă să contești decizia cu pensia recalculată în instanță? Pensionarii trebuie să plătească

Pentru consultanță, pensionarii trebuie să plătească suma de 300 de lei pe oră. Aici vor avea posibilitatea de a prezenta toate datele din dosarul de pensionare și vor fi sfătuiți de avocat care cale ar fi mai potrivită pentru a i se face dreptate.

Pentru un dosar ce are în vedere plata pensiilor, precum și alte drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale pornește de la suma de 2.030 lei doar pentru deschiderea procesului.

Cele mai multe contestații vor fi pentru formula de calcul a noii legi a pensiilor motiv pentru care avocatul va solicita expertiză în cadrul dosarului.

Pensionarii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare deoarece aceste tipuri de procese sunt îndelungate.

Cum poți să contești decizia de recalculare fără să plătești un ban

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii le-a recomandat pensionarilor să meargă la casele de pensii teritoriale pentru a primi informațiile de care au nevoie.

Există două tipuri de proceduri prin care poate fi contestată o decizie de recalculare a pensiei. Ambele sunt prevăzute în legislația din România și se adresează persoanelor care consideră că au fost facute greșeli în procesul de evaluare și caculare a pensiei.

Prin decizia de revizuire sunt avute în vedere erori săvârșite la stabilirea drepturilor de pensie, erori din care au rezultat diferente între sumele stabilite sau plătite și sumele care se cuvin pensionarilor, conform legii.

„Procedura de contestare a deciziei este aceeași ca la orice decizie emisă de Casa de Pensii. Înainte de a face pasul către instanță, persoana trebuie să fie absolute convinsă că există o eroare în dosar.

De regulă, dacă suntem sesizați și facem verificări, noi suntem obligați ca orice sesizare să o tratăm foarte serios, luăm documentele și reverificăm. Ulterior, dacă vedem că persoana are dreptate și este ceva eronat acolo facem o decizie de revizuire”, au declarat surse pentru Newsweek.

Orice sesizare va duce la o reverificare a dosarului și o corectare a greșelilor dacă va fi cazul. Dacă sunt persoane care consideră că nu este nimic greșit în dosar și sunt mulțumite cu noul cuantum să stea liniștite că oricând va fi un control sau oricând pe un dosar tot reverificare vom face.

Dacă vom vedea că a fost o eroare peste 5 ani vom face plata drepturilor retroactiv”

Sumele rezultate în urma celor două procese se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

De asemenea, sumele rezultate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Dacă pensionarii nu sunt mulțumiți nici după această sesizare, ei trebuie să depună o plângere penală în instanță în termen de 45 de zile.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani munciți.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole