vineri, mai 24, 2024
AcasăExterne„Cât de stupid”: Armata rusă a ajuns să recurgă la o tactică...

-

„Cât de stupid”: Armata rusă a ajuns să recurgă la o tactică din lumea a treia

Presa de stat rusă a început să relateze cum forțele trimise de președintele Vladimir Putin în Ucraina au început să folosească vehicule de luptă „kamikaze”, cât de stupid o tactică pe care unii analiști o compară cu cele folosite de insurgenții din lumea a treia, relatează Insider.

Cât de stupid O înregistrare video apărută duminică pe rețelele de socializare arată cum militarii ruși au umplut un tanc T-54 au T-55 vechi de 70 de ani cu explozibili, acesta fiind de asemenea echipat cu telecomenzi radio simple pentru a fi trimis pe front împotriva pozițiilor ucrainene.

Presa de stat de la Moscova a relatat însă zilele trecute și despre alte situații asemănătoare.

De exemplu, agenția RIA Novosti, cea care săptămâna trecută susținea că generalul ucrainean Kirilo Budanov a fost rănit grav de o rachetă ce a căzut lângă biroul său, îl cita sâmbătă pe un ofițer al armatei ruse care a povestit despre folosirea unui alt vehicul „kamikaze”.

„La aproximativ 300 de metri de inamic, șoferul a băgat mașina în viteză, a manevrat-o în lateral și a sărit din ea”, a declarat acesta pentru agenția rusă. Ofițerul a susținut de asemenea că manevra a dus la uciderea unui „număr semnificativ” de soldați ucraineni, declarație ce nu a putut fi verificată independent.

O altă înregistrare video difuzată de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, a arătat compartimentul unui vehicul umplut cu o bombă și explozibili. Deși exploziile uriașe ale acestor vehicule pe front, filmate din pozițiile rusești, ar putea părea spectaculoase, eficacitatea tacticii este mai greu de evaluat.

Analiștii compară tactica armatei ruse cu cele folosite de ISIS

„Încarcă un tanc cu explozibili, ia un voluntar care să îl conducă și apoi să sară din el după ce îl îndreaptă către inamic. Ce mod stupid de a desfășura operațiuni blindate de către ruși”, a declarat generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa, într-un interviu acordat CNN.

El a reiterat evaluarea sa într-o postare distribuită pe Twitter.

De altfel, înregistrarea video apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul săptămânii trecute a arătat cum tancul „kamikaze” nu a ajuns prea departe, lovind o mină după ce s-a târât 100 de metri și fiind apoi luat la țintă de o rachetă antitanc a forțelor ucrainene.

Unii analiști subliniază că recurgerea la astfel de tactici a armatei ruse este emblematică pentru starea precară în care au ajuns forțele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina anul trecut.

Hugo Kaaman, un cercetător de la Institutul Orientului Mijlociu specializat în vehicule kamikaze încărcate cu explozibili, notează pe Twitter că astfel de bombe improvizate sunt folosite de regulă de forțe inferioare din punct de vedere tehnologic, precum insurgenții islamiști, cărora le lipsesc forțele aeriene necesare pentru a distruge redutele inamice și vehiculele lor grele de luptă.

Rusia are bineînțeles forțe aeriene, însă a ajuns să le folosească departe de câmpul de luptă din cauza pierderilor grele înregistrate în primele faze ale războiului.

Analiștii consideră incapacitatea forțelor aeriene ruse de a câștiga superioritatea deasupra Ucrainei drept unul dintre factorii cruciali care au împiedicat armata rusă să câștige războiul.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole