duminică, octombrie 13, 2024
AcasăExterneCe a vorbit Erdoğan la telefon cu Putin și cu Zelenski. Face...

-

Ce a vorbit Erdoğan la telefon cu Putin și cu Zelenski. Face pace între vecini?

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a avut discuții telefonice separate cu omologii săi din Rusia și Ucraina, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pe fondul escaladării războiului dintre cei doi vecini.

Erdogan, care a fost reales recent al 13-lea președinte al Turciei, a vorbit mai întâi cu Zelenski și apoi cu Putin pe 7 iunie, potrivit informațiilor oferite de președinția Turciei. Demersul său cu cei doi lideri a venit după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, pe 6 iunie, scrie Hurriyet.

Potrivit declarațiilor făcute de Președinția turcă în urma discuțiilor, Erdogan a propus înființarea unei comisii internaționale cu participarea experților din Rusia, Ucraina, ONU și Turcia pentru a investiga distrugerea barajului.

De asemenea, Erdoğan le-a spus omologilor săi că Turcia este pregătită să facă tot ce este necesar în acest scop, amintindu-le că, la fel cum părțile au convenit asupra acord privind cerealele, metode similare pot fi folosite și de această dată.

De asemenea, Erdoğan i-a îndemnat pe lideri să revină la negocieri, afirmând că prelungirea războiului va cauza mai multe victime civile.

Erdogan a insistat să se mențină acordul cerealelor

În discuția cu Putin, Erdogan a subliniat importanța menținerii acordului privind cerealele pentru a preveni o criză alimentară majoră în lume. Pe 17 mai, Rusia a prelungit acordul cerealier cu încă două luni, avertizând că va fi ultima prelungire în cazul în care condițiile sale nu vor fi îndeplinite.

Rusia spune că nu își poate exporta produsele precum grâul, amoniul și alte articole, din cauza sancțiunilor secundare asupra navelor rusești.

Peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe piețele mondiale de la lansarea acordului cerealier la jumătatea anului 2022.

Erdogan sugerează o anchetă internațională la barajul Kahovka

De asemenea, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat miercuri crearea unei comisii de anchetă internaţioale după distrugerea barajului de la Kahovka, în sudul Ucrainei.

În timpul discuției telefonice, Volodimir Zelenski, „preşedintele Erdogan a declarat că o comisie de anchetă ar putea fi creată cu participarea unor experţi proveniţi de la părţile beligerante, Naţiunile Unite şi comunitatea internatională, inclusiv Turcia”, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Această comisie ar avea misiunea de a face o anchetă aprofundată privind distrugerea barajului de la Kahovka”, precizează preşedinţia turcă.

Moscova şi Kievul îşi pasează una altuia răspunderea pentru atacul asupra acestui baraj care alimenteză cu apă Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi care se află pe ruta trupelor ucrainene spre recucerirea unor teritorii ocupate.

Distrugerea barajului a dus la deversarea unor torente de apă în Nipru, determinând mai multe mii de civili să părăsească zonele inundate, trezind totodată teama de o catastrofă ecologică.

Turcia, membră a NATO, a reuşit, de la începutul invadării Ucrainei în februarie 2022 de forţele armate ruse, să menţină relaţii bune atât cu Kievul cât şi cu Moscova. (Traducerea: Rador).

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole