miercuri, februarie 28, 2024
AcasăExterneCe spune Zelenski despre cele 61 de avioane americane de luptă F-16...

-

Ce spune Zelenski despre cele 61 de avioane americane de luptă F-16 pe care le va primi Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică seara decizia „istorică” a Regatului Ţărilor de Jos şi a Danemarcei de a livra Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16, relatează AFP.

„Luptătorii noştri vor primi 42 de super-avioane de luptă” din Ţările de Jos, a scris Volodimir Zelenski ,pe X (fost Twitter), mulţumindu-i premierului olandez Mark Rutte.

Aceste 42 de avioane se adaugă celor 19 anunţate de Danemarca. Aceasta şi Ţările de Jos, care l-au primit pe preşedintele ucrainean în cadrul unor vizite surpriză, s-au angajat să livreze F-16 Kievului odată ce piloţii ucraineni vor fi instruiţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică după-amiază la baza Skrydstrup din sudul Danemarcei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde ca Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca să trimită avioane de luptă americane F-16 în Ucraina.

Zelenski a fost primit de premierul danez Mette Frederiksen, de ministrul afacerilor externe Lars Lokke Rasmussen şi de ministrul apărării Jakob Elleman-Jensen.

„Ştim că aveţi nevoie de mai mult (echipament militar, n.red.) şi de aceea (…) vom dona Ucrainei 19 avioane de luptă F-16”, a anunţat Mette Frederiksen în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean.

Aceste avioane vor fi livrate treptat Kievului, şase spre sfârşitul anului, opt anul viitor şi cinci anul următor, a precizat şeful guvernului danez.

„Acesta este un sprijin foarte puternic pentru noi”, a afirmat la rândul său Zelenski, subliniind că pregătirea piloţilor şi a inginerilor ucraineni a început deja în Danemarca.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole