joi, februarie 29, 2024
AcasăSocialCe trebuie să știe cetățenii despre recalcularea pensiei în 2023 și ce...

-

Ce trebuie să știe cetățenii despre recalcularea pensiei în 2023 și ce acte sunt necesare

Ce trebuie să știe cetățenii care doresc recalcularea pensiei în 2023, pentru fiecare stagiu de cotizare. Recalcularea pensiei se poate face atât în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, cât şi al persoanelor care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Ce trebuie să știe cetățenii care doresc recalcularea pensiei în 2023, pentru fiecare stagiu de cotizare. Cetățenii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie după orice stagiu de cotizare, de minimum 12 luni, după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă.

Ce trebuie să știe cetățenii care doresc recalcularea pensiei în 2023, pentru fiecare stagiu de cotizare

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107, potrivit Antena 3.

În ce situații se poate cere recalcularea pensiei

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei

Pentru recalcularea pensiei, este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată.

Iată care sunt actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit Casei de Pensii:

– o cerere

– cuponul de pensie

– carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată

– cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole