sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăTehnologieCIA, „la butoane în interiorul Ucrainei”. Culisele războiului secret

-

CIA, „la butoane în interiorul Ucrainei”. Culisele războiului secret

Unul dintre marile secrete ale războiului din Ucraina este cât de mult știe sau nu știe CIA, notează Newsweek. Agenția este nesigură cu privire la gândirea și intențiile lui Volodimir Zelenski, precum și cu cele ale lui Vladimir Putin.

Întrucât liderul rus se confruntă cu cea mai mare provocare a sa prin consecințele unei revolte eșuaterecent , agenția se străduiește să înțeleagă care dintre cele două părți va avea dreptate, relatează publicația americană Newsweek. Președintele Joe Biden a stabilit că Statele Unite (și Kievul) nu vor iniția nicio acțiune care ar putea amenința Rusia sau supraviețuirea statului rus, cu excepția cazului când Putin ar escalada conflictul și ar antrena întreaga Europă într-un nou război mondial. În schimb, se așteaptă ca Kremlinul să nu escaladeze războiul sau să nu recurgă la utilizarea armelor nucleare.

SUA întărește garanțiile de securitate ale Ucrainei și Rusiei

Atitudinea Americii este sub samenințare deoarece revolta condusă de Evgeny Prigojin, șeful Grupului Wagner , ridică întrebarea dacă Moscova a rămas cu adevărat fără opțiuni.

„Întoarcerea lui Putin este problematică”, a declarat un oficial al agenției pentru Newsweek, avertizând că în vreme ce CIA se agață complet de modul în care Rusia este blocată în Ucraina, este extrem de obscur ce ar putea face Putin în acest sens. Cu posibila desfășurare a armelor nucleare rusești în Belarus și în lumina expunerii publice a lui Prigojin cu privire la costurile teribile ale războiului (ceva ce Moscova a împiedicat să se afle), oficialul susține că acum este un moment deosebit de delicat.

„Ceea ce se întâmplă dincolo de câmpul de bătălie este acum cel mai important”, afirmă oficialul, căruia i-a fost garantată anonimitatea pentru a putea vorbi liber. „Ambele părți garantează că își limitează acțiunile, însă revine Statelor Unite rolul de a întări aceste garanții. Toate acestea au legătură cu calitatea serviciilor noastre secrete”.

Războiul clandestin e mai important decât cel oficial

„Există un război clandestin, cu reguli clandestine, care subliniază tot ceea ce se petrece în Ucraina”, a spus un oficial cu exeriență al serviciilor secrete din cadrul administrației Biden, citat de asemenea de Newsweek. Oficialul, care este direct implicat în planificarea politicii Ucrainei, a solicitat să rămână anonim pentru a putea discuta chestiuni clasificate.

Oficialul (și numeroși alți membri ai securității naționale care au vorbit cu Newsweek) susține că Washington-ul și Moscova au decenii de experiență în croșetarea acestor reguli clandestine, făcând necesar ca CIA să joace un rol excesiv: ca prim spion, ca negociator, ca furnizor de servicii secrete, ca forță logistică, ca dirjor al unei rețele de relații NATO sensibile și poate cel mai important dintre toate, ca agenție încercând să asigure că războiul nu mai scapă de sub control.

„Nu subestimați prioritatea administrației Biden de a ține americanii în afara prejudiciilor (războiului) și de a reasigura Rusia că nu este nevoie să escaladeze”, a mai spus expertul citat. „Este CIA la butoane în interiorul Ucrainei?”, a întrebat acesta retoric. „Da, dar nu este ceva abject”, a conchis ofițerul.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole