Marcel Ciolacu anunță că coaliția PSD și PNL au mai depășit o criză politică, legată de majorarea salariului minim. Premierul spune că politicienii coaliției de guvernare s-au pus de acord pe acest subiect.
Coaliția s-a reunit în ședință, pe tema majorării salariului minim, după ce liberalii și-au acuzat partenerii că nu i-au informat cu privire la intenții. Tensiunile au apărut după ce premierul a anunțat, săptămâna trecută. că salariul minim va crește la 3.700 de lei brut.
Marcel Ciolacu s-a lăudat cu creșterea salariului
În plină campanie electorală, săptămâna trecută, premierul și-a asumat majorarea salariului minim. Marcel Ciolacu a făcut o postare pe Facebook, după Consiliul Tripartit, luându-și prin surprindere partenerii liberali. Iar aceștia au simțit că declarația premierului le provoacă pierderi în plan electoral. Ciolacu a afirmat că de la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut.
După anunțul premierului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a declarat că nu știe despre ce este vorba. Semn că partenerul social-democrat și-a asumat singur acest lucru. El a fost întrebat dacă o asemenea declaraţie nu ar fi trebuit să fie făcută după consultarea în Coaliţie.
„Nu am văzut-o (postarea lui Marcel Ciolacu – n. red.), nu ştiu detalii despre ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, nu pot să comentez (…) De regulă, toate aceste aspecte care au vizat decizii importante au fost discutate în Coaliţie. Probabil că după întâlnirea cu Comisia Tripartită vom avea o discuţie şi în Coaliţie”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Euronews.
Ca să nu dea impresia că îi deramjează faptul că Marcel Ciolacu a punctat electoral, liberalii au spus că problema este cu cheltuielile bugetarilor. Ei au susținut că au crescut încasările, dar și cheltuielile, iar diferența dintre acestea este de 10%.
Criza s-a rezolvat în coaliție
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după ședința coaliției, că problema majorării salariului minim ține de guvern. Iar decizia se ia tot acolo. În coaliție, a precizat liderul PSD, se discută despre despre împărțirea funcțiilor, dar și despre acordul politic pe tema salariului minim. El a subliniat că decizia politică de a crește acest venit datează din luna decembrie. Iar acum doar au fost demarate procedurile de punere în practică.
„Am reamintit că decizia am luat-o din decembrie. La nivel guvernamental am avut discuții cu sindicatele și patronatele. Cum era normal, patronatele nu au fost de acord, sindicatele au fost de acord și atunci Guvernul a decis. Una înseamnă funcționarea politică și alta cea administrativă. Nu putem confunda coaliția cu Guvernul României. Se spunea la TV că avem o coaliție de guvernare, noi avem o coaliție la guvernul României. Ne aducem aminte că și funcțiile se trăgeau din fes. Acele momente au fost depășite. A fost o lipsă de comunicare între noi, deoarece altele sunt prioritățile în această perioadă”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul i-a lăsat pe liberali, mai exact pe ministrul de Finanțe să găsească o soluție pentru a rezolva o problemă fiscală. Aceasta în condițiile în care deficitul bugetar este uriaș, iar cheltuielile statului sunt în creștere. Marcel Boloș trebuie să rezolve problema deducerii pentru cele 300 de lei. Mai exact, Ciolacu a acceptat ca suma de 200 de lei neimpozabili, din salariul minim brut să fie majorată la 300 de lei.
„Rămâne ca ministrul de Finanțe să găsească o soluție pentru deducere pentru 300 de lei. Această scutire vine și la ceea ce au cerut sindicatele. E o reducere a impozitării, nu este o modificare a Codului Fiscal, ci o reducere a salariului minim. Cu alte cuvinte, omul câștigă cu 240 de lei mai mult, reprezintă o sumă. (…) Noi avem o directivă acum, salariul minim european, pentru aceeași muncă, cu niște indicative, același salariu. Avem termen până în noiembrie”, a spus Marcel Ciolacu la Realitatea TV.
Marcel Ciolacu ia distanță de PNL
Premierul a declarat, în contextul unui eveniment electoral, că nu va permite ca problemele politice să fie transferate asupra guvernului. Marcel Ciolacu a comentat pe marginea crizei din coaliția PSD – PNL pe tema creșterii salariului minim. Premierul a refuzat să accepte un proiect de act normativ, propus de partenerii liberali, pentru tăierea cheltuielilor bugetare.
Ciolacu a spus că, în calitate de premier, nu va accepta ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică. El a spus că, într-o astfel de situație s-ar reveni la experiența din coaliția PNL-USR.
„Eu, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, nu o să accept ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică, pentru că ne întoarcem la experienţa avută de coaliţia PNL-USR”, a precizat premierul.
Premierul a negat teoriile prezentate de colegii de guvernare, conform cărora cheltuielile au crescut prea mult, în ultima perioadă. El a spus că aindicatorii ar fi fost influențați de devansarea plății pensiilor înainte de sărbătorile pascale. Iar sumele alocate, reprezintă 0,5% din PIB.