joi, februarie 29, 2024
AcasăEconomicConstructorii avertizează că măsurile fiscale pregătite de guvern vor duce la creșterea...

-

Constructorii avertizează că măsurile fiscale pregătite de guvern vor duce la creșterea inflației

Andrei Diaconescu, co-CEO al companiei de imobiliare One United Properties, spune că măsurile fiscale pregătite de guvern vor duce la creșterea inflații.

„Creșterea fiscalizării microîntreprinderilor – care reprezintă 89% din companiile active în România – va determina în primul rând o majorare a prețurilor finale și o susținere a presiunilor inflaționiste. Implicit, această dinamică va menține presiunile asupra scăderii puterii de cumpărare a populației și persistența dobânzilor ridicate aferente creditelor ipotecare, ambele cu un impact evident asupra scăderii numărului și valorii totale a tranzacțiilor imobiliare. Majorarea TVA și a taxei de 5% aferente tranzacțiilor imobiliare nu face așadar decât să crească aceste presiuni și să aibă un impact direct negativ asupra încasărilor la bugetul public”, a declarat Diaconescu, potrivit unui comunicat de presă.
El a mai declarat că o analiză a măsurilor fiscale arată că volumul afacerilor companiilor din construcții și dezvoltare / tranzacții imobiliare va scădea cu valori între 10-12%, ceea ce va duce la o scădere a veniturilor la bugetul public de aproximativ 7 miliarde de lei anual.
„Nu credem că aceste măsuri sunt oportune, mai ales dacă privim restrospectiv la potențialul pe care sectorul de construcții și tranzacții imobiliare îl are în economie”, a mai spus el.
Reamintim că liderii coaliției de guvernare PSD-PNL discută în această perioadă un pachet de măsuri fiscale care să acopere deficitul bugetar mult mai mare decât cel asumat de 4,4% din PIB.
Printre măsurile discutate în coaliție se numără creșteri de taxe și impozite în mai multe domenii, eliminarea unor facilități fiscale, introducerea unui impozit nou pe proprietățile imobiliară în valoare cumulată de peste 500.000 de euro, dar și tăierea unor cheltuieli ale statului.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole