duminică, octombrie 13, 2024
AcasăSocialCotațiile ROBOR joi, 27 aprilie. Ce trebuie să știe românii cu credite...

-

Cotațiile ROBOR joi, 27 aprilie. Ce trebuie să știe românii cu credite la bancă. Date oficiale BNR

Cotațiile ROBOR joi, 27 aprilie. Banca Națională a României (BNR) a publicat ultimele informații privind indicii ROBOR la trei luni, la șase luni, și la 12 luni. Iată ce trebuie să știe românii cu credite.

Joi, 27 aprilie, Banca Națională a României (BNR) a emis ultimele informații privind cotațiile ROBOR. Iată ce trebuie să știe românii cu credite.

Cotațiile ROBOR joi, 27 aprilie.Date oficiale BNR

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 6.73%.

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6.88%

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7.17%.

Cotațiile ROBOR miercuri, 26 aprilie 2023

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut de la 6,75% la 6,74%.

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 6,94% la 6,92%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut de la 7,28% la 7,25%.

Avertismentul BNR

BNR îndeamnă la prudență în ceea ce privește creditarea, mai ales că dobânzile au crescut față de anul trecut și de acum doi ani. Persoanele care pot face împrumuturi în viitor sunt cele care au un venit mare. Dobânda cheie se menține la 7%, iar ROBOR și IRCC se apropie unul de altul, fiind la valori mari.

De asemenea, economiștii avertizează că în viitor românii vor putea face un credit la bancă doar dacă au venituri mai mari, mai ales că băncile au înăsprit condițiile de creditare.

„N-aș spune că vor urma lucruri care să schimbe fundamental modul de creditare pe care-l avem acum. Să nu uităm că avem deja o restricție a BNR în ceea ce privește nivelul ratelor: 40% din venituri. Pentru a limita creditele neperformante și de a nu expune cetățenii care se împrumută la o creștere nesustenabilă a ratelor.

Consecința e una bună: nu avem credite neperformante, sunt în scădere – 2,5% din totalul creditelor sunt neperformante, anul trecut erau 3,5%. Cu toate că trecem printr-o perioadă cu dobânzi foarte ridicate”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, în cadrul unei emisiuni TV de pe Realitatea PLUS.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole