vineri, decembrie 8, 2023
AcasăSocialCresc pensiile în România. S-a aflat exact cine ia mai mulți bani

-

Cresc pensiile în România. S-a aflat exact cine ia mai mulți bani

Cresc pensiile în România. Autoritățile au anunțat care sunt persoanele care vor beneficia de pensii mai mari. Vezi dacă te încadrezi.

Cresc pensiile în România

Cresc pensiile! Majorarea pensiilor în România aduce o serie de diferențe semnificative pentru beneficiari, în funcție de anul nașterii și sexul acestora. Procentul de majorare variază, iar această diferență se reflectă în veniturile la pensie pentru bărbați și femei.

Doina Pârcălabu, fostă șefă a Casei Naționale de Pensii (CNPP), a oferit clarificări privind aceste diferențe la Antena 3 CNN. Anul nașterii, anul pensionării și sexul sunt factori cheie care influențează majorarea pensiilor.

Pensii mici pentru unele femei

În ceea ce privește femeile, cele mai dezavantajate sunt cele născute între aprilie 1944 și martie 1945, pentru care majorarea este de 0%. De asemenea, nici femeile născute între aprilie și august 1945 nu au parte de o majorare semnificativă, cu un procent de doar 0,33%.

Situația este similară pentru femeile născute între septembrie 1945 și ianuarie 1946. Ele vor beneficia de o majorare de doar 0,67%.

Majorarea crește la 5% pentru femeile născute între iulie și septembrie 1946 și ajunge la 10-11% pentru cele,  născute între ianuarie 1951 și decembrie 1951.

Cel mai mare procent de majorare, 12%, este acordat femeilor  născute între octombrie 1954 și septembrie 1955.

Bani mai mulți la pensie pentru bărbați

Pentru bărbați, majorarea este aproape dublă față de femei. Cei născuți între ianuarie 1939 și martie 1940 vor avea o majorare de 20%, iar aceasta crește la 25% pentru cei născuți până în septembrie 1944. Pentru bărbații născuți între iulie și septembrie 1945, majorarea este de 28%, iar pentru cei născuți între aprilie și septembrie 1946, aceasta ajunge la 30%.

Pentru bărbații născuți între octombrie 1948 și martie 1950, aceștia vor beneficia de o majorare semnificativă. Cu un exemplu, pentru o pensie de 2.000 de lei, un bărbat va primi o majorare de 600 de lei.

Recalcularea pensiilor va fi finalizată anul viitor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a oferit recent informații despre recalcularea și indexarea pensiilor românilor, clarificând procesul și așteptările pentru viitor.

El a subliniat că românii vor beneficia atât de indexarea pensiilor, care va respecta inflația, cât și de recalcularea acestora pe baza noii formule de calcul stipulată în legea pensiilor. Aceste procese sunt distincte, dar esențiale pentru asigurarea unei distribuții corecte a pensiilor în România.

Baciu a subliniat că acest proces este pe cale de a fi finalizat. 90% din numărul total de dosare au fost evaluate.

După încheierea acestui proces, se va trece la recalcularea pensiilor conform noii formule de calcul. Este imperativ ca această etapă să fie finalizată în 2023, deoarece noua lege a pensiilor va intra în vigoare, iar întregul proces de digitalizare și evaluare trebuie să fie complet finalizat în cursul acestui an.

– Cresc pensiile în România! Cine va primi cu 30% în plus. Şeful Casei de Pensii a explicat
– Cresc pensiile în 2024! Bonusuri pentru cei care vor lucra peste 25 de ani

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole