marți, iunie 18, 2024
AcasăSocialCu cât cresc pensiilor românilor. Planul care ar aduce venituri substanțiale

-

Cu cât cresc pensiilor românilor. Planul care ar aduce venituri substanțiale

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și-a făcut cunoscută decizia de majorare a pensiilor pentru vârstnici, iar această măsură a fost confirmată ulterior și de către premierul Marcel Ciolacu. Totul, începând cu anul viitor.

Există o dezbatere aprinsă privind creșterea pensiilor din România. Marcel Boloș a făcut publică o majorare de 14% a pensiilor pentru persoanele în vârstă, în conformitate cu limita bugetară disponibilă.

Creșterea pensiilor de anul viitor, anunțată de Marcel Boloș

Marcel Boloș a afirmat că se ia în considerare o creștere a pensiilor de aproximativ 14% în termeni procentuali. Numai că, procentajul final va fi anunțat de către coaliția de guvernare.

Ministrul a precizat că există resurse financiare alocate pentru creșterea pensiilor, cu o alocare minimă de 16 miliarde de lei.

În același timp, premierul Marcel Ciolacu își dorește o abordare diferențiată. Astfel încât, cei cu pensii mici să primească o majorare mai mare, iar cei cu pensii mari, una mai mică.

„Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, declara, săptămâna trecută, Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, există și varianta de 16% negociată la Bruxelles. În plus, s-a discutat și despre o creștere de 20%, propusă în cadrul partidelor și susținută de PSD și PNL. Este sigur că pensiile românilor vor crește începând din anul viitor, potrivit confirmării prim-ministrului țării.

„Este o lege în vigoare pe care dumneavoastră o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut.

Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%. Nu va încălca nimeni legile din România”, a mai spus Ciolacu.

Pensionarii din sistemul energetic și urmașii acestora rămân fără cota gratuită de curent electric

x

Pensiile care ar putea crește cu 30%

Persoanele în vârstă cu venituri reduse sunt cele care ar putea beneficia de o majorare a pensiilor de până la 30% în prezent.

Conform experților fiscali, Guvernul ar putea întâmpina dificultăți în aplicarea unei creșteri diferențiate a pensiilor, deoarece ar putea fi considerată neconstituțională.

Cu toate acestea, se explorează posibilitatea de a combina creșterea pensiilor cu acordarea de ajutoare sociale pentru a asigura un sprijin adecvat pentru cei cu venituri reduse.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole