sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneCum călătorește Putin, crezând că este urmărit

-

Cum călătorește Putin, crezând că este urmărit

Președintele rus Vladimir Putin călătorește cu un tren special pentru a evita să folosească avioane care pot fi monitorizate pe dispozitive de urmărire a zborurilor, a declarat un fost ofițer federal care a lucrat cu serviciul de securitate al liderului rus.

Trenul este conceput în mod intenționat pentru a părea „un tren obișnuit”, a declarat Gleb Karakulov, fost căpitan în cadrul Direcției de comunicații prezidențiale a Serviciului Federal de Gardă (de Protecție), potrivit Dossier Center for Investigative Journalism. „La fel ca toate celelalte trenuri ale Căilor Ferate Ruse – gri cu o dungă roșie”, a spus el.

Karakulov a avut grijă, timp de 13 ani, de criptarea comunicațiilor lui Putin și de călătoriile cu liderul rus în peste 180 de locuri, pentru afaceri în străinătate, a declarat el pentru Dossier Center. Karakulov a fugit în octombrie în timp ce îl însoțea pe Putin într-o călătorie în Kazahstan, a relatat publicația. El este unul dintre ofițerii de informații de cel mai înalt rang care au dezertat recent din Rusia.

Într-un interviu cu jurnalistul rus Ilia Rozhdestvenskii, fostul ofițer FSO a vorbit despre o gamă largă de subiecte referitoare la fostul său șef, inclusiv despre obiceiurile de sănătate ale lui Putin, personalitatea sa și trenul special. Karakulov a declarat că echipa sa a început să echipeze trenul pentru operațiunile lui Putin în 2014 sau 2015, potrivit Dossier Center.

De ce folosește Vladimir Putin trenul secret

„De ce îl folosește președintele?”, l-a întrebat Rozhdestvenskii. „Pentru că este mai puțin vizibil. Avioanele apar pe anumite servicii (platforme)”, a răspuns Karakulov. „În timp ce un tren… (știți) câte trenuri gri sunt?”. „Mai important, ele nu pot fi urmărite pe nicio resursă informațională”, a continuat Karakulov, a relatat Dossier Center. Trenul a început să fie folosit în mod regulat de Putin abia în august sau septembrie 2021, a adăugat el.

Relatarea lui Karakulov se aliniază cu un reportaj din martie al Washington Post despre Mihail Korotkov, un „trainspotter” rus care timp de ani de zile a urmărit și fotografiat un tren blindat folosit de Putin. Korotkov a descris trenul ca fiind un „tren fantomă”, cu un orar secret și ferestre cu ecran special, precum și un vagon cu un vârf bombat despre care credea că era folosit pentru a depozita echipamente de comunicații.

În mod similar, Karakulov a declarat că echipa sa nu a fost niciodată anunțată în avans despre momentul în care ar putea fi detașată în trenul lui Putin, ci trebuia să fie mereu pregătită pentru o astfel de misiune. Un raport al publicației rusești Proekt a descoperit, de asemenea, că mai multe locuințe ale lui Putin sunt conectate la gări secrete, inclusiv reședința lui Putin din Valdai. Karakulov a mai spus că echipa sa a fost însărcinată să stabilească comunicații secrete pentru Putin pe iahturi cu trei punți, elicoptere, un adăpost antiatomic din Kazahstan și avioane, potrivit Dossier Center.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole