luni, iunie 17, 2024
AcasăActualitateCum transformă Birț, pas cu pas, Târgul Obor din Sibiu

-

Cum transformă Birț, pas cu pas, Târgul Obor din Sibiu

La începuturi, Târgul Obor era un teren la marginea Sibiului unde duminica lumea vindea mașini sau obiecte de prin casă. Treptat, târgul a devenit o atracție tot mai mare și în ultimii ani nu mai ai loc, duminica, să mergi prin el. Recenta decizie a directorului SC Piețe Sibiu Sa, Teodor Birț, de a crea o zonă destinată exclusiv producătorilor locali sibieni a prins imediat.


Duminică, 15 octombrie, dis de dimineață. Deja târgul Obor este plin de comercianți de ocazie. Mașinile nu mai sunt așa multe ca pe vremuri. De altfel, această secțiune a fost redusă tot mai mult, în ultimii ani, pentru a face loc comercianților de diferite obiecte.

Primăria Sibiu a anunțat zilele trecute deschiderea unui sector pentru producătorii locali de pâine, carne, miere, gemuri, plăcinte și multe alte produse la Târgul Obor. De fapt, aceștia au început să vândă prima dată în târg, duminica trecută, la inițiativa directorului Teodor Birț. Și cum experimentul a fost unul reușit, duminica aceasta proiectul a fost lansat oficial și va avea loc în fiecare duminică.

Producători de la Sala Transilvania și nu numai

Dacă vinerea găsim producători la sediul Consiliului Județean Sibiu, sâmbăta la Sala Transilvania, acum duminica aceștia au mai găsit o piață de desfacere la Târgul Obor. Și ce piață…

Duminica aceasta au fost printre producători, 4 care vindeau pâine de casă. Concurență mare, veți crede. De unde, primul a vândut toată marfa până în ora 10. La 11, al doilea suna disperat acasă să se mai aducă pâine că mai are 5 bucăți și era coadă la stand. La 11.30, al treilea producător, care a venit din Nou cu sute de pâîini de casă mai mici, era deja cu marfa vândută. Al patrulea a terminat și el pâinea, dar mai avea găluște cu prune și alte bunătățuri. Toți vindeau cu 10 lei pe kilogram pâinea.

Unii dintre producători nu vând la Sala Transilvania. Dar cei care vindeau astăzi carne la o tarabă nu pridideau. Deși sâmbătă au fost la Transilvania, duminica în Obor le-a surâs ca idee. Dar nu se așteptau să aibă atâția clienți din prima zi. Mulți îi recunoșteau de la Sala Transilvania.

Plăcintele tradiționale s-au dat rapid. Deși au venit pregătiți cu multe tăvi din tot felul de sortimente făcute de casă… după 11.30 bătea vântul pe tarabă. S-a vândut tot. Gospodinele nu le venea să creadă că nu mai au ce vinde și era coadă încă.

Nu a fost așa îghesuială la miere, legume, pălării sau gemuri ori zacuscă. Cel puțin nu astăzi. Dar la must… a fost coadă!

Un producător a venit cu teascul și făcea mustul pe loc. La pahar, la sticlă. Și coada se tot lungea. Mai ales că în altă secțiune a Târgului Obor era plin de vânzători de struguri.

Târgul Obor se modernizează, în curând

Am relatat în alte ocazii, despre secțiunea din Târgul Obor unde calci prin noroaie după ploaie. O treime din târg nu este asfaltată și amenajată.

Am aflat că în curând, după terminarea terenurilor de sport din spatele târgului și acea zonă va intra rapid în modernizări la inițiativa Primăriei Sibiu.

Era și vremea ca Târgul Obor să se modernizeze măcar la partea de asfalt. Dar mai este, apoi, de lucru, la chioșcurile de servire a mesei. Cele din interiorul târgului arată jalnic și condițiile de gătit nu par cele mai bune.

Plin de struguri și cântare cam ciudate

Mai este de lucru la controlul comercianților ocazionali de fructe de sezon. Acum se vindeau cu sutele de kg struguri și prune. Și cântarele multora nu păreau în regulă.

Problema este că Târgul Obor poate oferi doar cântarul de control, oricui dorește să verifice dacă a luat marfă la greutatea corectă. Însă mulți nu verifică, decât acasă și apoi fac reclamație. Teodor Birț ne-a declarat că instituția ce o conduce nu are atribuții de control. Trebuie sesizată Protecția Consumatorului în astfel de cazuri. Dar, el insistă ca oamenii să verifice greutatea la cântarul de control.

Politicieni în campanie electorală la târg

Chit că nu este vremea campaniei electorale, cei de la AUR Sibiu au furat startul. Duminică au împânzit mașinile și tarabele din Târgul Obor cu pliantul lor intitulat „Cumpărăm de la români”.

Stirea Cum transformă Birț, pas cu pas, Târgul Obor din Sibiu a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole