sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăActualitateDaniela Cîmpean la Aeroportul Internațional Sibiu: Ne-am dorit ca această investiție să...

-

Daniela Cîmpean la Aeroportul Internațional Sibiu: Ne-am dorit ca această investiție să fie centrată pe nevoile pasagerilor

Discursul președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, cu ocazia turului de presă prilejuit de finalizarea a 99,5% din lucrările de extindere și modernizare ale Aeroportului Internațional Sibiu:


Pe 9 decembrie 2022, cu 13 luni în urmă, a fost emisă autorizația de construire a celei care a devenit cea mai amplă investiție din fonduri europene a unei administrații publice din județul Sibiu (peste 64 milioane euro).

A fost o cursă contra-cronometru prin care am urmărit ca, din ultimele finanțări nerambursabile ale Uniunii Europene destinate aeroporturilor, sa extindem terminalul de pasageri și să modernizăm tot ceea ce ține de aparatura destinată fluxului de îmbarcare – debarcare și preluare bagaje, cât și de sistemele de control și de securitate.

Să nu uităm că de la ultima modernizare din perioada 2007-2008 au trecut deja 16 ani, că nu peste mult timp ar fi trebuit să modernizăm tot ceea ce înseamnă construcții, aparatură și sisteme de securitate. Am fi făcut-o plătind întreaga investiție din banii județului, care, în definitiv, sunt banii cetățenilor.

În termenul stabilit, de doar 12 luni, am ajuns la un grad general de realizare de 99,5%. Astfel, în luna decembrie au fost finalizate cele două extinderi pe laterală, prin care spațiul aeroportului a crescut de aproape 4 ori (de la 6.200 la 22.300 mp), a fost achiziționată aparatura necesară, iar sistemele de control și de securitate au fost date în funcțiune.

Și, cum este firesc, o să vă întrebați ce reprezintă restul de 0,5%?

Cunoașteți că infrastructura aeroportuară din România trebuie ca, în scurt timp, să se adapteze la rigorile impuse de aderarea la Air Schengen ceea ce impune crearea unor circuite separate pentru pasageri, cu toate lucrările aferente. Aceste lucruri dorim să le facem acum.

Apoi, pentru cei care aleg Aeroportul Sibiu, am gândit facilități suplimentare: stații de încărcare a automobilelor electrice și automate de parcare, dotări pe care le-am achiziționat sau urmează să fie livrate în această perioadă.

Desigur, după cum veți observa, mai sunt mici intervenții pe partea de finisaje interioare, iar unele echipamente vor fi puse în funcțiune în perioada imediată.

Aș vrea să rețineți că a fost o lucrare extrem de provocatoare.

Ne amintim ca la momentul demarării ei erau voci care spuneau ca nu va putea fi finalizata in termen si ca va trebui sa suportam bani mulți din bugetul județului.

Ei bine, s-au înșelat. Si, in ciuda faptului că acest aeroport nu a fost închis nici măcar un minut, s-a lucrat într-un aeroport funcțional, cu pasageri, cu avioane care decolau și aterizau, fapt ce a presupus o serie de adaptări privind fluxurile și normele ce țin de securitatea muncii, securitatea la incendiu sau de activitatea de control la frontieră, ca termenul de 12 luni a fost extrem de strâns pentru o investiție de peste 64 milioane de euro, in ciuda provocărilor din aceasta perioada de pe piața construcțiilor, suntem acum aici și vedem ca uneori imposibilul poate deveni posibil daca exista asumare, voința, munca multa si parteneri serioși.

Pentru toate acestea, vreau să felicit partenerii contractuali care in primul rând au îndrăznit sa-si asume o astfel de provocare si care au abordat acest proiect cu o seriozitate si un profesionalism pe care rar le întâlnești in aceste vremuri.

De asemenea, trebuie să mulțumesc colegului meu, Vlad Vasiu, care a coordonat investiția din partea Consiliului Județean si care după aceasta investiție sunt sigura ca poate fi manager de proiect pentru orice obiectiv pe care si-l propune, directorului general al Aeroportului, domnului Marius Gîrdea, doamnei director Luminița Gherendi, managerul de proiect și întregii echipe pe care au condus-o cu multă pricepere.

Știu ca acest an a fost pentru ei unul extrem de greu, cu muncă enormă, nopți nedormite, stres dar știu și că sunt oameni pentru care suntem recunoscători să-i avem în echipa Consiliului Județean.

Nu in ultimul rând vreau să mulțumesc pasagerilor aeroportului care au suportat condițiile de șantier si au înțeles ca este o situație temporară.

Ne-am dorit ca această investiție să fie centrată pe nevoile lor, ale pasagerilor, începând de la acces, la check-in, preluarea bagajelor, controlul de securitate și îmbarcare sau debarcare.

Accesul va fi făcut prin giratorul de pe Alba Iulia, intersecția cu strada Europa Unită. Este mult mai practic, mai sigur și va fi în curând deschis.

În parcare vor exista mai multe automate pentru plată și stații de încărcare a automobilelor electrice.

Pentru cei care vin cu mijloacele de transport în comun, am creat acest spațiu în care ne aflăm: o autogară. Dorim să avem atât linie de transport cu orașul, cât și cu zonele limitrofe județului Sibiu.

Vom avea un proces mult mai fluent privind partea de check-in pentru că am crescut numărul liniilor de la 8 la 14, lor adăugându-se alte 7 ghișee automate de self check-in.

De asemenea, vom avea 4 zone de „Drop off” prin care pasagerii trimit bagajele la cală fără a mai fi necesară predarea lor la ghișeele clasice.

Traseul pasagerilor continuă cu noile porți electronice, sau E-Gates, care sunt deschise după scanarea cărții de îmbarcare. Este o zonă de pre-securitate în care au acces doar călătorii al căror zbor este programat în orele următoare.

Toți cei care am călătorit cu avionul am fost puși să scoatem din bagajul de mână telefoanele, laptopul, telefonul mobil sau sticla cu apă. Aici, la Sibiu, nu mai este cazul. Avem aparatură de ultimă generație, despre care știu că există doar în Cluj și Timișoara – nu și la Otopeni, care permite controlul bagajelor de mână fără să mai scoatem acest tip de obiecte.

Nici tăvile pentru bagajul de mână nu mai trebuie împinse întrucât dispunem de un sistem automat de preluare și returnare a acestora.

Avem montate și Body- Scannere moderne ce permit scanarea corporală rapidă a pasagerilor.

Continuând pe flux, pasagerii ajung în fața singurului sistem automat de verificare a documentelor de călătorie (denumit ABC – Automated Border Control) existent într-un aeroport regional din România.

Practic, pasagerul scanează pașaportul, iar o cameră de vederi preia imaginea pasagerului, comparând-o cu cea din document. Se fluidizează astfel traficul pasagerilor, eliminându-se controlul efectuat de polițiștii de frontieră.

Peste toate aceste noi echipamente, care vizează controlul și securitatea pasagerilor, și care sunt de nivelul celor existente în marile aeroporturi, aici, la Sibiu, am reușit să instalăm un sistem de supraveghere dotat cu inteligență artificială, menit să detecteze persoanele suspecte sau bagajele abandonate.

Lor li se adaugă și rețeaua de supraveghere perimetrală, de aproximativ 500 de camere, cât și o cameră cu termoviziune ultraperformantă, unică în România, toate datele fiind prelucrate într-un dispecerat modern, pe care, din păcate, din motive de securitate, nu îl vom putea vedea.

Stirea Daniela Cîmpean la Aeroportul Internațional Sibiu: Ne-am dorit ca această investiție să fie centrată pe nevoile pasagerilor a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole