joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneDeblocarea fondurilor europene pentru Ungaria. Guvernul Orban, strâns cu ușa

-

Deblocarea fondurilor europene pentru Ungaria. Guvernul Orban, strâns cu ușa

Comisia Europeană are în plan să elibereze fonduri europene pentru Ungaria până la sfârșitul lunii noiembrie. Această acțiune face parte dintr-un acord care implică sprijinul Budapestei pentru creșterea bugetului Uniunii Europene și pentru furnizarea de asistență financiară către Ucraina.

Alocarea acestor fonduri europene ar însemna un succes pentru Ungaria și pentru prim-ministrul Viktor Orban. Acesta a declarat anterior că nu va consimți la o creștere a bugetului Uniunii Europene până când nu se va restabili accesul Ungariei la fondurile europene.

Comisia Europeană deblochează fondurile europene pentru Ungaria

În decembrie 2022, Uniunea Europeană a blocat alocarea a 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei. Totul în urma constatării că Budapesta nu respectă principiile statului de drept.

Aceste fonduri de coeziune sunt menite să sprijine statele membre mai puțin dezvoltate în acoperirea deficitului de investiții și îmbunătățirea infrastructurii lor.

În urma presiunilor din partea Uniunii Europene, Ungaria a pus în aplicare o serie de reforme juridice în luna mai.

Aceste modificări ar trebui să permită eliberarea a 13 miliarde de euro de către Comisia Europeană. Reprezentând astfel mai mult de jumătate din sumele de fonduri care au fost înghețate, conform unor surse citate de Financial Times.

Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a informat că la data de 26 septembrie, Bruxelles-ul a transmis o scrisoare oficială Guvernului ungar, solicitând explicații cu privire la anumite aspecte ale reformelor.

„Imediat ce Ungaria va răspunde la aceste întrebări, comisia îşi va continua evaluarea”, a adăugat Stefan de Keersmaecker.

Ungaria

UE vrea să obțină sprijin unanim pentru bugetul majorat

Progresele în ceea ce privește reluarea accesului Ungariei la fondurile europene intervin într-un moment de maximă importanță pentru Comisia Europeană. Aceasta urmărește să obțină sprijinul unanimității pentru majorarea bugetară până la finalul acestui an.

Acest lucru este esențial pentru a asigura continuarea asistenței financiare acordate Ucrainei. Mai ales în contextul deciziei recente a Congresului american de a anula un sprijin financiar în valoare de șase miliarde de dolari destinat Ucrainei.

Comisia Europeană a avansat o propunere de majorare a bugetului UE cu 66 de miliarde de euro, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare. O parte importantă va fi direcționată către programul de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Diverse capitale europene, printre care și Berlinul, au exprimat rezerve cu privire la propunerea de majorare a bugetului UE. Astfel de majorări necesită aprobarea tuturor celor 27 de state membre. Fapt ce implică contribuții suplimentare din bugetele naționale ale acestora.

Ungaria cere să-i fie deblocate fondurile

Zilele trecute, Guvernul condus de Viktor Orban a cerut ca fondurile europene să-i fie deblocate. Asta dacă se vrea ca Ungaria să deblocheze la rândul ei ajutorul financiar al UE pentru Ucraina.

„În timp ce o ţară membră a UE nu primeşte fondurile alocate, nicio ţară ne-comunitară nu va putea primi fonduri din bugetul comun”, a indicat oficialul ungar în faţa presei.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole