sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneDeclarație comună a președinților Rusiei și Chinei. Xi Jinping vrea să joace...

-

Declarație comună a președinților Rusiei și Chinei. Xi Jinping vrea să joace rolul pacificatorului mondial

Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au discutat, în cadrul unor discuții la Moscova, despre propunerea Beijingului privind încetarea focului în Ucraina, afișând în același timp o prietenie caldă.

Cei doi lideri s-au gratulat în permanență cu apelativul ”prieten drag”, fapt ce arată că relațiile dintre cele două țări sunt extrem de cordiale.

Liderul chinez Xi Jinping a avut azi discuții oficiale cu Vladimir Putin și cu delegația aleasă să reprezinte Federația Rusă.

La finalul discuțiilor care au durat patru ore, Putin și Xi Jinping au susținut o declarație comună, care printre altele se referă și la Ucraina.

”Partea rusă apreciază pozitiv poziția obiectivă și imparțială a părții chineze în chestiunea ucraineană. Părțile se opun ca orice stat și blocurile lor să prejudicieze interesele legitime de securitate ale altor state pentru a obține avantaje militare, politice și de altă natură. Partea chineză evaluează pozitiv dorința părții ruse de a depune eforturi pentru a relua cât mai curând posibil negocierile de pace” se arată în această declarație.

China vrea să joace un rol de pace

În timpul discuțiilor oficiale de la Moscova s-a desprins ideea că Xi Jinping a venit cu un mesaj de pace, pe care China îl susține cu fermitate. Acest lucru se regăsește și în declarația comună a celor doi lideri.

”Rusia salută disponibilitatea Chinei de a juca un rol pozitiv în soluționarea politico-diplomatică a crizei ucrainene și ideile constructive prezentate în documentul elaborat de partea chineză cu privire la poziția Chinei privind soluționarea politică a crizei ucrainene. Părțile iau act de faptul că, pentru a soluționa criza ucraineană, este necesar să se respecte preocupările legitime ale tuturor țărilor în domeniul securității și să se prevină formarea unei confruntări în bloc, precum și să se oprească acțiunile care alimentează și mai mult conflictul”, se mai arată în document.

Doar dialogul va duce la finalul războiului

Cele două țări, respectiv Rusia și China mai ”subliniază că dialogul responsabil este cea mai bună cale pentru o soluționare durabilă a crizei ucrainene, iar comunitatea internațională ar trebui să sprijine eforturile constructive în acest sens”.

De asemenea președintele Chinei a mai anunțat că se va opune sancțiunilor impuse Rusiei, care nu au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite.

”Părțile fac apel la încetarea tuturor măsurilor care contribuie la escaladarea tensiunii și la prelungirea ostilităților, pentru a evita degradarea în continuare a crizei până la punctul în care aceasta ar putea trece într-o fază incontrolabilă”, a se mai arată în declarația comună, scrie Reuters.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole