sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăActualitateDEZBATERE PUBLICĂ: Primăria Sibiu pregătește mărirea unor impozite în anul electoral 2024

-

DEZBATERE PUBLICĂ: Primăria Sibiu pregătește mărirea unor impozite în anul electoral 2024

Primăria Sibiu a postat în dezbatere publică pe site-ul instituției un proiect de majorare a impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024. Apasă aici pentru a vedea tot documentul.

Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris, până la data de 10 aprilie 2023, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare la adresa de e-mail pms@sibiu.ro sau pe hârtie la sediul Primăriei Municipiului Sibiu, din str. Samuel Brukenthal nr. 2, camera 8.

Cu cât se măresc impozitele și taxele locale?

Din start Primăria Sibiu subliniază că mărirea va fi de 13,8% conform ratei inflației la finele anului 2022. „Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, rata inflaţiei pentru anul 2022 este de 13,8 %. (…) în acest sens, prin proiectul de hotărâre privind indexarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2024, se propune ca în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă întra anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective să se indexeze cu rata inflaţiei pentru anul 2022.

La finele anului 2023 se vor stabili nivelurile impozitului pentru mijloacele de transport marfă cu masa autorizată egală sau mai mare de 12 tone şi pentru combinaţii de autovehicule pentru anul fiscal 2024.

Se dau și reduceri pentru investiții ale persoanelor fizice

„Având în vedere că, pe de o parte, este necesar ca municipiul Sibiu să se ralieze tendinţei existente la nivelul Uniunii Europene de încurajare producerii de energie verde, din surse regenerabile, iar pe de altă parte există necesitatea echilibrării bugetare, propunem completarea Anexei 1.3 prin acordarea unei reduceri cu 25% a impozitului pe clădiri pe o perioadă de 5 ani de la plata impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinaţia de locuinţă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice.”

Persoanele juridice nu beneficiază de această reducere.

În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 75%.

Exemplu de calcul

În proiectul de hotărâre, Primăria Sibiu precizează că se măresc cu rata inflației doar valorile impozabile, nu și procentul impozitelor. „Restul impozitelor şi taxelor locale stabilite în cote procentuale rămânând la nivelul stabilit pentru anul 2023.”

Spre exemplu un apartament de 2 camere, 50 mp în bloc de 3 etaje în zona A va avea un impozit anual de 129 de lei la persoane fizice. Anul acesta impozitul a fost de 114 lei. Mai există în vigoare reduceri pentru vechimea clădirii sau număr mai mare de etaje.

Stirea DEZBATERE PUBLICĂ: Primăria Sibiu pregătește mărirea unor impozite în anul electoral 2024 a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole