sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăExterneErdogan depune jurământul și prezintă guvernul. La eveniment participă peste 20 de...

-

Erdogan depune jurământul și prezintă guvernul. La eveniment participă peste 20 de șefi de stat. Șeful NATO va fi la Ankara

Recep Tayyip Erdogan, reales duminică preşedinte al Turciei, va depune sâmbătă jurământul la Ankara pentru un nou mandat de cinci ani şi va anunţa în acelaşi timp componenţa guvernului său.

Liderul turc, Recep Erdogan, care duminică a obţinut încă un mandat de cinci ani la conducerea ţării sale, în urma unui al doilea tur de scrutin, depune jurământul.

La evenimentul vor participa aproximativ douăzeci de şefi de stat, potrivit presei proguvernamentale. De asemenea, va fi prezent și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Turcia, care şi-a menţinut veto-ul asupra intrării Suediei în Alianţa Atlantică timp de treisprezece luni, este dorită pentru a accepta să îl ridice până la – sau la – summitul NATO de la Vilnius din iulie.

„Un mesaj clar pentru prietenii noştri suedezi! Respectaţi-vă angajamentele (…) şi luaţi măsuri concrete în lupta împotriva terorismului. Restul va urma”, a scris joi seara pe Twitter actualul ministru de externe, Mevlut Cavusoglu.

În pofida unei Constituţii modificate şi a unei noi legi antiteroriste, Ankara continuă să critice Suedia pentru că adăposteşte refugiaţi kurzi, pe care îi califică drept „terorişti”.

Erdogan depune jurământul pentru un nou mandat

Un alt subiect arzător este lista miniştrilor care va fi anunţată în cursul serii, după festivităţi, şi care ar trebui să dea o idee despre direcţia pe care şeful statului o va lua pentru a redresa economia aflată în criză.

Pentru această sarcină dificilă, numele unui expert recunoscut, Mehmet Simsek, circulă cu insistenţă de câteva zile.

Fost ministru de finanţe (2009-2015) şi apoi viceprim-ministru însărcinat cu economia (până în 2018), Simsek, în vârstă de 56 de ani, fost economist la Merrill Lynch, ar avea sarcina de a restabili un pic de ortodoxie pentru a restabili încrederea investitorilor.

Pe lângă o inflaţie de peste 40%, încurajată de scăderea constantă a ratelor dobânzilor, moneda naţională era în cădere liberă, la peste 20,88 lire turceşti pentru un dolar vineri (22,5 pentru un euro), în ciuda miliardelor de dolari investite în timpul campaniei pentru a întârzia scufundarea sa.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole