sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăExterneErdogan susține că țara sa are o „relație specială” cu Putin: „Rusia...

-

Erdogan susține că țara sa are o „relație specială” cu Putin: „Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pentru CNN, într-un interviu publicat vineri, că țara sa are o „relație specială” cu președintele rus Vladimir Putin.

Criticând abordarea „dezechilibrată” a țărilor occidentale față de Moscova, liderul a explicat că Ankara a permis prelungirea Inițiativei pentru Marea Neagră datorită „relației sale speciale cu președintele Putin”. Erdogan a subliniat că Turcia a atins acest obiectiv ținând cont nu doar de interesele Estului și Vestului, ci și de cele ale națiunilor africane care au cerut încheierea acordului.

El a adăugat că țara sa nu este „legată de sancțiunile Occidentului” împotriva Rusiei, ci un „stat puternic” care are o „relație pozitivă” cu Moscova

„Nu suntem în punctul în care să impunem sancțiuni Rusiei, așa cum au făcut occidentalii. Nu suntem legați de sancțiunile Occidentului. Suntem un stat puternic și avem o relație pozitivă cu Rusia”, a declarat Erdogan pentru Becky Anderson de la CNN.

„Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile”, a adăugat el.

Președintele Erdogan, care va intra în turul doi al alegerilor la 28 mai, a mai precizat că va continua să coopereze cu actualii și viitorii lideri de la Washington.

Erdogan este aparent favorit în cursa prezidențială turcă, care se va desfășura în 28 mai, când va avea loc un al doilea tur de scrutin. El și principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, au avut divergențe în ceea ce privește o serie de probleme de politică externă, inclusiv diplomația cu Occidentul și Rusia, potrivit CNN.

„Luați mâinile de pe statul turc”
Erdogan se află la putere de peste două decenii, dar popularitatea sa a fost afectată recent din cauza crizei economice actuale din Turcia și a răspunsului guvernului său la o serie de cutremure devastatoare.

De partea cealaltă, Kilicdaroglu a promis că va repara anii de diplomație tensionată cu Occidentul.

De asemenea, el a declarat că nu va încerca să imite relația lui Erdogan cu Putin, bazată pe personalitate, și că, în schimb, va recalibra relația Ankarei cu Moscova pentru a fi „condusă de stat”.

Dar în zilele care au precedat primul tur al cursei prezidențiale din 14 mai, Kilicdaroglu și-a ascuțit tonul față de Kremlin, acuzându-l de amestec în alegerile din Turcia și amenințând cu ruperea relației dintre cele două țări. „Dragi prieteni ruși, voi vă aflați în spatele montajelor, conspirațiilor, conținutului profund fals și înregistrărilor care au fost expuse în această țară”, a declarat el pe Twitter.

„Dacă doriți continuarea prieteniei noastre după 15 mai, luați mâinile de pe statul turc”, a mai spus Kilicdaroglu.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole