sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăPoliticGabriela Firea doreste un loc eligibil la Parlamentul European la vitoarele alegeri

-

Gabriela Firea doreste un loc eligibil la Parlamentul European la vitoarele alegeri

Gabriela Firea s-a retras, vineri, din guvernul condus de Marcel Ciolacu, dar și din funcțiile de conducere pe care le deținea în PSD. Ea a făcut un pas înapoi din cauza legăturilor cu Ștefan Godei, patronul căminelor ororilor din Voluntari. Surse politice spun că în spatele acestei demisii a fost o înțelegere cu Marcel Ciolacu, premierul și președintele PSD.

Vineri, 14 iulie, Gabriela Firea și-a depus mandatul de ministru al Familiei și s-a suspendat din funcțiile de conducere pe care le deținea în PSD. S-a întâmplat după o scurtă discuție cu premierul și șeful său de partid, Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria. Nu a fost o decizie ușoară, dat fiind că Gabriela Firea se și vedea primar general, după alegerile locale din 2024.

Scandalul căminelor groazei, în care numele său a apărut în legătură cu fostul angajat Ștefan Godei și prietena bună și consiliera sa Ligia Enache (Gheorghe) i-a spulberat visul politic. Chiar dacă a acuzat un complot menit să o scoată din viața politică, Gabriela Firea nu a reușit să-și păstreze scaunul.

A fost obligată să facă un pas în spate, sub presiunea dezvăluirilor care au afectat nu doar imaginea ei, ci a întregului PSD, la o zi după aniversarea sa, după ce a primit îmbrățișarea și felicitările lui Marcel Ciolacu. I s-a mai permis să-și păstreze funcția o zi, pentru a nu-și strica ziua aniversară, și să nu-l urmeze pe Marius Budăi, ministrul Muncii, care a plătit cu funcția în același scandal, joi, 13 iulie.

Cererile Gabrielei Firea în schimbul retragerii din PSD

Retragerea Gabrielei Firea a intervenit, conform unor surse politice, în urma unei înțelegeri cu Marcel Ciolacu, căruia i-ar fi cerut, în schimb, două lucruri. Cei doi au avut o întrevedere, la sediul Guvernului. Ea ar fi cerut, în schimbul unei demisii fără scandal, să primească un loc eligibil pe lista de candidați pentru Parlamentul European, la alegerile din primăvara viitoare.

Parlamentul European este locul în care mulți politicieni români, aflați la final de carieră sau în dizgrație din cauza unor afaceri compromițătoare se retrag. Dacian Cioloș, Traian Băsescu, Rovana Plumb, Dan Nica, Cristian Bușoi sunt doar câțiva dintre politicienii care au ales un loc călduț, foarte bine plătit, pentru a-și încheia socotelile cu politica.

A doua cerință pe care Gabriela Firea a avut-o pentru Marcel Ciolacu a fost aceea de a nu-i pune bețe în roate soțului său, Florentin Pandele, la Primăria Voluntari. Ea a cerut ca acesta să fie lăsat să candideze și, de ce nu, ajutat să mai prindă un nou mandat de primar.

Florentin Pandele este, de asemenea, implicat în acest scandal, al căminelor groazei. Presa a relatat cum subalternii săi au ignorat mai multe sesizări ale celor care locuiau în apropierea căminelor groazei. În plus, Florentin Pandele a recunoscut că Ștefan Godei nu era chiar un străin. Bunicii lui Pandele ar fi fost nașii de cununie ai bunicilor lui Godei, ambele familii fiind din același sat, din Ilfov.

Gabriela Firea

Viitorul va stabili ce valoare a avut înțelegerea

Viitorul ne va arăta dacă Marcel Ciolacu a acceptat condițiile puse de colega sa de partid, înainte de demisie, și, mai ales, dacă le va onora. Până la stabilirea listei de candidați la europarlamentare mai sunt câteva luni, la fel ca și până lansarea candidaturilor pentru alegerile locale.

Pe de altă parte, intrând pe terenul speculațiilor, nu putem să nu remarcăm că scandalul căminelor groazei îi vine ca mănușă lui Marcel Ciolacu. Între actualul lider al PSD și Gabriela Firea, se știe, relațiile nu erau nici pe departe cele mai cordiale, în ciuda declarațiilor de dragoste pe care și le făceau public și a îmbrățișărilor.

Se știe că politicienii români, nu doar cei din PSD, sunt admiratorii trilogiei „Nașul”, cu mafioți, iar referirile la „onoare” – „oameni de onoare” sunt preluate de aici. De asemenea, una din scenele preferate ale politicienilor noștri este cea în care Al Pacino, Michael Corleone, își îmbrățișează fratele trădător șoptindu-i „You broke my heart, Fredo” („Mi-ai rupt inima Fredo”), înainte de a ordona lichidarea acestuia.

Revenind, pentru Marcel Ciolacu, ca președinte al PSD și posibil candidat la Președinția României, Gabriela Firea reprezenta o amenințare, chiar dacă aceasta a dat asigurări că obiectivul său politic este doar un nou mandat de primar general. Fosta ministră a Familiei este o femeie ambițioasă, însă, iar odată ce ar fi obținut funcția de primar, nimic nu ar fi împiedicat-o să revendice candidatura la Cotroceni, după modelul lui Traian Băsescu din 2004.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole