duminică, iulie 21, 2024
AcasăEconomicGeoană: Problema pentru România este că, deşi strategic suntem în cea mai...

-

Geoană: Problema pentru România este că, deşi strategic suntem în cea mai bună situaţie din istorie, există dificultatea de a transfera acest lucru în investiţii, modernizare, într-un salt istoric/ Aici e marea provocare pentru lideri şi pentru români

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, cât de importantă este România pentru NATO.

“România are în sine  un rol de buffer strategic şi de platformă strategică multi-regională, aş spune, fără egal. Poate Polonia să aibă un rol similar strategic. Problema pentru România şi o spun, nu ca lider NATO, o spun ca român, ca patriot român, este că dacă din punct de vedere strategic astăzi suntem în cea mai bună situaţie din istoria acestei naţiuni, niciodată nu am fost mai la adăpost decât acum, cu întreg Occidentul democratic, alături de noi şi noi partea Occidentului democratic în NATO şi în UE. Unde există încă o dificultate, este de a transfera relevanţa strategică imensă a României, rolul strategic imens al României, geografia excepţională a României, dacă vreţi, în dividende economice, în investiţii, în modernizare, într-un salt istoric. Şi aici este de fapt marea provocare pentru liderii şi pentru românii de astăzi, românii mai simpli şi românii care poate că au poziţii de influenţă, este cum facem ca această relevanţă strategică excepţională, faptul că NATO îţi asigură securitatea, că eşti în Uniunea Europeană, să te duci să fii la nivelul ţărilor occidentale, ăsta e de fapt proiectul naţional şi aici trebuie să facem mai bine”, a afirmat Mircea Geoană.

El a precizat că au început să se schimbe lucrurile din acest punct de vedere.

“Şi acum ne-am apucat, oarecum forţaţi de evenimente, să înţelegem că portul Constanţa şi porturile dunărene maritime Brăila, Galaţi, celelalte sunt imens de importante, strategic şi economic. Acum ne apucăm să facem puncte de trecere frontieră comună cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Înainte de Al Doilea Război aveam zeci şi zeci de puncte de trecere de frontieră între România, teritoriul românesc şi Basarabia, acum cu Republica Moldova.  Acum sunt mult prea puţine. Deci infrastructuri, capacitate logistică, investiţii faptul că în clipa de faţă se schimbă…. Mai este şi un lucru foarte interesant astăzi, din nou, după mulţi, mulţi ani de zile, multe decenii între geopolitic, între strategie şi securitate şi economie s-a creat o relaţie atât de strânsă. În clipa de faţă se reclădesc lanţuri de aprovizionare şi de producţie, se relochează facilităţi de producţie”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

El a mai afirmat că ar fi păcat ca România să nu ajungă la un nivel economic comparabil cu importanţa strategică pe care o are.

“România este în siguranţă, este în NATO, dar cred că în clipa de faţă avem o obligaţie să încercăm cu toţii, liderii politici, liderii economici, noi, ca cetăţeni obişnuiţi, să încercăm să facem acest salt istoric. Ar fi păcat de Dumnezeu să nu aducem România din punct de vedere economic şi nivel de prosperitate şi civilizaţie la nivelul importanţei strategice pe care o are”, a mai transmis Mircea Geoană.

 

 

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole