sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăEconomicGuvernul Ciucă este încă departe de a doua tranșă din PNRR

-

Guvernul Ciucă este încă departe de a doua tranșă din PNRR

Guvernul condus de Nicolae Ciucă nu și-a făcut temele pentru a primi a doua tranșă din miliardele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Comisia Europeană anunță că încă evaluează a doua cerere de plată din PNRR, iar dialogul cu autorităţile române continuă, au anunţat, miercuri, reprezentanţii CE.

 

„Comisia Europeană evaluează încă cea de-a doua cerere de plată. Precizăm că o decizie finală din partea Comisiei Europene privind tranşa II încă nu a fost emisă. Dialogul constructiv dintre autorităţile române şi Comisia Europeană pe cea de-a doua cerere de plată continuă”, se subliniază într-o precizare transmisă de CE.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat marţi că România a finalizat o nouă etapă a dialogului cu Comisia Europeană privind plata celei de-a doua tranşe de plată din PNRR, în valoare totală netă de 2,81 miliarde euro, care vizează 51 de jaloane şi ţinte.

„Dialogul pentru clarificarea condiţiilor necesare pentru considerarea ca fiind îndeplinite în întregime jaloanele 129 şi 133, în raport cu constatările Autorităţi de Audit, vizează valoarea de 143 de milioane de euro, aferentă celor două jaloane”, se spune în comunicat.

Vezi și Reforma pensiilor speciale, jalon în a treia tranșă PNRR

În conformitate cu prevederile Regulamentului european 241/2021, plata aferentă celei de-a doua tranşe poate fi efectuată pentru valoarea de 2,67 miliarde euro, urmând ca diferenţa de 143 de milioane euro să fie efectuată după finalizarea procedurii de clarificare a termenilor de îndeplinire a condiţiilor specifice jaloanelor 129 şi 133, într-un interval de maxim 6 luni. În acest sens, România a elaborat deja un plan de acţiuni, care include următoarele etape: pentru Jalonul 129 – semnarea contractelor pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare noi de cel puţin 100 MW (responsabil Ministerul Energiei) şi pentru Jalonul 133 – semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz şi încălzire centralizată (responsabil Ministerul Energiei).

În ceea ce priveşte Jalonul 129, etapele sunt: Obţinerea scrisorilor de confort angajante din partea tuturor beneficiarilor cu care s-au semnat contracte de finanţare; Realocarea din PNRR sau alocarea de la bugetul de stat a bugetului necesar încheierii contractelor de finanţare cu cei 2 potenţiali beneficiari care nu s-au mai încadrat în bugetul apelului de producţie de hidrogen verde; Încheierea contractelor de finanţare (cu existenţa scrisorilor de confort angajante) şi cu cei 2 potenţiali beneficiari care nu s-au mai încadrat în bugetul apelului de producţie de hidrogen verde; Derularea auditului de follow up din partea Autorităţii de audit şi rezolvarea oricăror constatări noi sau restante de către Ministerul Energiei; Transmiterea de către MIPE la Comisia Europeană a informaţiilor şi datelor referitoare la îndeplinirea observaţiilor COM.

Pentru Jalonul 133, etapele sunt: Obţinerea scrisorilor de confort angajante din partea tuturor beneficiarilor cu care s-au semnat contracte de finanţare; Confirmarea existenţei unui teren lipsit de sarcini pentru realizarea proiectului CHP din contractul de finanţare încheiat între Ministerul Energiei şi Primăria Constanţa; Încheierea contractului de finanţare (cu respectarea întocmai a prevederilor Ghidului solicitantului) cu Primăria Municipiului Craiova; Derularea auditului de follow up din partea Autorităţii de audit şi rezolvarea oricăror constatări noi sau restante de Ministerul Energiei; Transmiterea de către MIPE la Comisia Europeană a informaţiilor şi datelor referitoare la îndeplinirea observaţiilor COM.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole