sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăExterneÎncoronarea Regelui Charles al III-lea creează nemulțumiri în Marea Britanie. O tradiție...

-

Încoronarea Regelui Charles al III-lea creează nemulțumiri în Marea Britanie. O tradiție de sute de ani nu va mai avea loc

Încoronarea regelui Charles va avea loc la finalul acestei săptămâni, însă o tradiție de sute de ani va fi înlocuită cu o alta, care a creat revoltă. Tinerii sunt de părere că un șef de stat ales prin vot ar fi mai potrivit decât un rege. Ce îi nemulțumește cel mai mult pe tinerii englezi legat de încoronare.

Conform tradiției, sâmbătă, în timpul încoronării Regelui Charles al III-lea, toți britanicii sunt chemați să jure credință suveranului. Această nouă tradiție îi nemulțumește pe antimonarhiști, care susțin că „într-o democrație, șeful statului este cel care ar trebui să jure credință poporului și nu invers”.

Biroul Arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, care va conduce ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, la Westminster Abbey, a anunțat că tradiționalul „omagiu al pajilor” va fi desființat. În cadrul acestei ceremonii, reprezentanții nobilimii îngenunchează în fața regelui și jură credință față de el.

Potrivit oficialilor, această tradiție nu va mai avea loc, însă va fi inclus un „tribut al poporului”. Arhiepiscopul va chema „toţi oamenii de bună credință din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi din alte tărâmuri şi teritorii, să aducă un omagiu, cu inimă şi voce, regelui lor incontestabil, apărător al tuturor”.

„Jur că voi fi loial Majestăţii Voastre și moştenitorilor şi urmaşilor voştri conform legii. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, este mesajul pe care oamenii de bunăcredință ar fi trebuit să îl rostească sâmbătă, 6 mai, la încoronarea regelui Charles al III-lea.

Având în vedere că suveranul britanic este și șef de stat, parlamentarii britanici, dar și canadienii depun deja un jurământ de credință monarhului atunci când preiau mandatul. Duminică, 7 mai, mai mulți aleși intervievați în presa britanică au indicat că vor depune noul jurământ în timpul încoronării.

Antimonarhiștii, nemulțumiți că trebuie să jure credință Regelui

Majoritatea tinerilor din Marea Britanie nu susțin monarhia, conform unui sondaj de opinie realizat în luna martie. Aceștia cred că ar fi mai potrivit un șef de stat, ales prin vot. Mișcarea Republic, care intenționează să protesteze sâmbătă, 6 mai, au numit tradiția în care se jură credință regelui „ofensivă” și un gest de „dispreț față de popor”.

„Într-o democraţie, şeful statului este cel care ar trebui să jure credinţă poporului şi nu invers”, a denunţat Graham Smith, purtătorul de cuvânt al mişcării.

Introducerea jurământului în cadrul ceremoniei nu este singura schimbare făcută în cadrul ceremoniei de încoronare a regelui Charles. Pentru prima dată, la slujba religioasă vor participa femei episcop, precum și reprezentanți ai cultelor necreștine.

Regele Charles al III-lea va spune o rugăciune cu voce tare iar regina consoartă Camilla va primi ungerea în fața britanicilor. O altă noutate în cadrul ceremoniei de încoronare de sâmbătă este că textele vor fi citite în limbile celorlalte națiuni ale Regatului Unit: galeza, galica scoțiană și galica irlandeză, potrivit news.ro.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole