Inflaţia de bază a încetinit la 5,3% în mai, de la 5,6% în aprilie.
Inflaţia totală este acum la cel mai redus nivel din ianuarie 2022, arată datele Eikon, dar rămâne cu mult peste ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene.
Abordând divergenţa dintre cele două mişcări ale inflaţiei principale şi de bază, Bert Colijn, economist senior pentru zona euro la ING, a declarat într-o notă de vineri că ”acest lucru este legat în principal de efectele de bază ale sprijinului guvernamental, iar tendinţa de bază rămâne dezinflaţionistă.
Se menţin insă îngrijorările cu privire la creşterea persistentă a salariilor, deoarece şomajul a rămas la minime istorice în mai.
Scăderea preţurilor energiei a contribuit semnificativ la încetinirea inflaţiei. Unele informaţii din presă au atribuit inflaţia de bază unei creşteri a costurilor biletelor de tren din Germania, după ce ţara a oferit anul trecut un abonament cu reducere.
Cifrele inflaţiei vor fi urmărite îndeaproape de banca centrală europeană, care pe 15 iunie a majorat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Banca Centrală Europeană şi-a revizuit, de asemenea, aşteptările privind inflaţia generală şi de bază pentru următorii doi ani, în timpul reuniunii sale privind rata dobânzii. Acum anticipează că inflaţia va atinge o medie de 5,4% în acest an, 3% în 2024 şi 2,2% în 2025.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi, înaintea publicării ultimelor cifre, că inflaţia este încă prea mare şi că este prea devreme pentru a declara victoria asupra creşterii preţurilor de consum.