miercuri, decembrie 4, 2024
AcasăExterneInformație pentru toată Europa! S-a dat ordin de la vârful NATO: Nu...

-

Informație pentru toată Europa! S-a dat ordin de la vârful NATO: Nu există opţiuni

Avertismentul crunt venit de la vârful NATO! Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a făcut o declarație fără precedent în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO) a participat, sâmbătă, la Conferința de securitate de la Munchen, acolo unde a spus că Occidentul trebuie să evite prudența excesivă în livrările de arme pentru Ucraina

De asemenea, Jens Stoltenberg a avertizat și cu privire la consecințele unei eventuale victorii a Federației Ruse în războiul cu Ucraina.

”Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil”, spune Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a mai precizat că, în acest context, președintele rus, dar și alți lideri autoritari, vor considera că ”pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc”. Jens Stoltenberg spune că acesta este un mesaj greșit.

Secretarul general al NATO a mai spus că aliații Ucrainei trebuie să îi dea țării ceea ce are nevoie pentru a câștiga, subliniind că ”nu există opţiuni lipsite de risc”.

Rusia a comis crime împotriva umanității

Administrația Biden a concluzionat în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității în timpul invaziei sale de aproape un an în Ucraina, a declarat Kamala Harris.

„În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială: acestea sunt crime împotriva umanității”, a declarat vicepreședintele american și fost procuror, în comentariile pregătite, rostite în cadrul unui discurs susținut sâmbătă la Conferința de securitate de la Munchen.

„Și le spun tuturor celor care au săvârșit aceste crime și superiorilor lor care sunt complici la aceste crime: veți fi trași la răspundere.”

Determinarea oficială, care a venit la capătul unei analize juridice și factuale conduse de departamentul de stat american, nu are consecințe imediate asupra războiului.

Washingtonul speră că ar putea contribui la izolarea și mai mult a președintelui rus

Pe lângă asta, Washingtonul speră și la galvanizarea eforturilor legale de a-i trage la răspundere pe membrii guvernului său prin intermediul instanțelor internaționale și al sancțiunilor.

Discursul lui Harris a fost rostit în timp ce liderii occidentali de rang înalt s-au întâlnit la Munchen pentru a evalua cel mai grav conflict din Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Ea a spus că Rusia este o țară „slăbită” după ce Joe Biden a condus o coaliție pentru a-l pedepsi pe Putin pentru invazie, dar Rusia își intensifică atacurile în estul Ucrainei.

Ucraina caută mai multe arme

Ucraina plănuiește o contraofensivă de primăvară, pentru care caută arme mai multe, mai grele și cu rază de acțiune mai lungă de la aliații săi occidentali.

Războiul a ucis zeci de mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni din casele lor, a afectat economia globală și a făcut din Putin un paria în Occident.

Washingtonul concluzionase deja că forțele rusești se fac vinovate de crime de război, la fel ca și o investigație mandatată de ONU, dar concluzia administrației Biden că acțiunile Rusiei se ridică la „crime împotriva umanității” implică o constatare legală că actele, de la crimă la viol, sunt răspândite, sistematice și îndreptate în mod intenționat împotriva civililor. În dreptul internațional, aceasta este văzută ca o infracțiune mai gravă.

Comisia de anchetă privind Ucraina, susținută de ONU, nu a ajuns încă la concluzia că crimele de război pe care spune că le-a identificat reprezintă crime împotriva umanității.

Zeci de victime provocate de Rusia

În remarcile sale, Harris a citat ca fiind „barbare și inumane” zecile de victime găsite la Bucha la scurt timp după invazia Rusiei din februarie anul trecut, bombardamentul din 9 martie asupra unei maternități din Mariupol, care a ucis trei persoane, inclusiv un copil, și agresiunea sexuală asupra unui copil de patru ani de către un soldat rus, identificată de raportul ONU.

Organizațiile sprijinite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAid) au documentat peste 30.000 de crime de război de la invazie, potrivit guvernului american. Oficialii ucraineni au declarat că investighează bombardarea orașului Bakhmut în această săptămână ca fiind o posibilă crimă de război.

Organizațiile sprijinite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAid) au documentat peste 30.000 de crime de război de la invazie, potrivit guvernului american. Oficialii ucraineni au declarat că investighează bombardarea orașului Bakhmut în această săptămână ca fiind o posibilă crimă de război.

Rusia, care afirmă că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a elimina amenințările la adresa securității sale și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă, a negat că ar fi vizat în mod intenționat civili sau că ar fi comis crime de război.

Harris a spus: „Să fim cu toții de acord: în numele tuturor victimelor, cunoscute și necunoscute, trebuie să se facă dreptate.”

Administrația Joe Biden a încercat să îi tragă la răspundere pe cei vinovați

Administrația Biden a încercat să îi aducă în fața justiției pe presupușii criminali de război, inclusiv prin formarea de anchetatori ucraineni, prin impunerea de sancțiuni, prin blocarea vizelor și prin creșterea pedepselor în conformitate cu legile americane privind crimele de război.

Washingtonul a cheltuit până în prezent 40 de milioane de dolari (33 de milioane de lire sterline) pentru aceste eforturi și spune că lucrează cu Congresul pentru a obține o sumă suplimentară de 38 de milioane de dolari.

Dar capacitatea administrației Biden de a pune în aplicare astfel de eforturi dincolo de granițele sale – și cu siguranță în interiorul Rusiei – este limitată, iar colectarea de dovezi în Ucraina s-a dovedit a fi dificilă.

Organismele juridice internaționale sunt, de asemenea, constrânse. La Curtea Penală Internațională, de exemplu, jurisdicția se extinde doar la statele membre și la statele care au fost de acord cu jurisdicția sa, cum ar fi Ucraina, dar nu și Rusia. Kievul a făcut presiuni pentru ca o nouă organizație internațională pentru crime de război să se concentreze asupra invaziei rusești, la care Moscova s-a opus, scrie The Guardian.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole