sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăEconomicINS: Câştigul salarial mediu net a crescut în iunie

-

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut în iunie

Câştigul salarial mediu net în luna iunie a crescut cu 57 lei (+1,3%), la 4.600 lei, faţă de luna mai 2023, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

”În luna iunie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decât în luna mai 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 4.600 lei, în creştere cu 57 lei (+1,3%) faţă de luna mai 2023. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (10.862 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.525 lei)”, arată datele INS.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

Indicele câştigului salarial real a fost 104,9% în luna iunie 2023 faţă de luna iunie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 100,9% în luna iunie 2023 faţă de luna mai 2023. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,7%, cu 2 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2023.

”În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, menţionează INS.

Iunie 2023 comparativ cu mai 2023

În luna iunie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 21,3% în activităţi de editare, respectiv cu 17,9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior; între 9,5% şi 15,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi; între 3% şi 6,5% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi de servicii, alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, hoteluri şi restaurante.

Prețurile medii la fructe au scăzut cu 34%, la carne și lapte cu doar 12%

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole