marți, iunie 18, 2024
AcasăExterneIranul a atacat ținte din Irak și Siria. Rachetele au lovit lângă...

-

Iranul a atacat ținte din Irak și Siria. Rachetele au lovit lângă consulatul SUA din Irbil

Iranul a lansat un atac cu rachete balistice împotriva unor obiective din Irak și Siria.

Iranul a atac în Siria și Irak. Iranul a anunțat luni seara că a lansat lovituri în Irak și Siria. Împotriva unui „sediu dar unei agenturi spionaj și a unei adunări de grupuri teroriste anti-iraniene”. Anunțul a scurt timp după ce rachetele iraniene au lovit o zonă de lux din apropierea SUA. Acolo se află consulat american la Irbil, reședința regiunii semi-autonome kurde a Irakului. Consiliul de securitate al guvernului regional kurd a anunțat că patru civili au fost uciși și alți șase răniți, în urma atacului.

Una din ținte a fost Peshraw Dizayi, un om de afaceri local proeminent. Acesta avea un portofoliu care includea companii imobiliare și de servicii de securitate. Rachetele iraniene au lovit casa sa, fiind ucis împreună cu membrii familiei sale. Alte personalități politice regionale au confirmat, de asemenea, moartea milionarului Peshaw Dizayi.

La scurt timp după atac a venit o declarație a Gărzilor Revoluționare iraniene. În aceasta se menționa că au vizat „operațiuni teroriste”, inclusiv ținte ale Statului Islamic în Siria. Toate obiectivele au fost distruse cu ajutorul unor rachete balistice. O altă declarație a iranienilor a susținut că ar fi lovit un sediu al Mossad, agenția de informații israeliană, în regiunea kurdă din Irak. Un mesaj de forță.

Iran atac asupra unor ținte americane

Gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat la începutul acestei luni două atentate sinucigașe. Unul din ele s-a petrecut la comemorare a unui general iranian ucis într-o operațiune a SUA în 2020. Atacul de la Kerman a ucis cel puțin 84 de persoane și a rănit încă 284 la ceremonia de comemorare. Ținută în onoarea generalului Gărzii Revoluționare, Qassem Soleimani. Totodată luna trecută, Iranul a acuzat Israelul că a ucis un general iranian de rang înalt. Era vorba despre Seyed Razi Mousavi, într-un atac aerian asupra unui cartier din Damasc.

Un oficial de securitate irakian a declarat că Irbil a fost vizat cu „mai multe” rachete balistice, dar nu a oferit detalii suplimentare. Un oficial dintr-o miliție irakiană susținută de Iran a declarat că 10 rachete au căzut în zona din apropierea consulatului SUA.

Un oficial al Departamentului Apărării din SUA care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că SUA a urmărit traseul rachetelor. Acestea au lovit în nordul Irakului și nordul Siriei, și niciuna din locațiile SUA nu au fost lovite sau avariate în timpul atacurilor. Oficialul a spus că din datele inițiale s-a văzut că atacul cu rachete a fost „imprudent și imprecis”, scrie Yahoo News.

De la izbucnirea războiului Israel-Hamas în 7 octombrie 2023, milițiile susținute de Iran din Irak au lansat aproape zilnic atacuri cu drone. Asupra bazelor care găzduiesc forțele SUA din Irak și Siria. Atacuri despre care grupările pro-iraniene au spus că sunt o răzbunare. Pentru sprijinul Washingtonului pentru Israel și într-o încercare de a forța trupele americane să părăsească regiunea.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole