joi, mai 23, 2024
AcasăEconomicJoe Biden, Rishi Sunak şi Anthony Albanese lansează, la baza navală de...

-

Joe Biden, Rishi Sunak şi Anthony Albanese lansează, la baza navală de la San Diego, un spectaculos program de submarine nucleare, în trei faze, între SUA, Marea Britanie şi Australia

Joe Biden, premierii britanic Rishi Sunak şi australian Anthony Albanese s-au întâlnit în baza navală de la San Diego pentru a semna oficial acest proiect, care a înfuriat Franţa atunci când a fost anunţat, în urmă cu 18 luni.

LIVE NOW: Pres. Biden meets with Australian Prime Minister Anthony Albanese and UK Prime Minister Rishi Sunak in San Diego, and delivers remarks on the partnership between the 3 countries

— NowThis (@nowthisnews)

CINCI SUBMARINE

Consilierul în pronbleme de securitate al Casei Albe Jake Sullivan a schiţat conturul proiectului luni, la bordul aeronavei prezidenţiale care-l aducea pe Joe Biden în California.

WATCH LIVE: President Biden speaks at Naval Base Point Loma

— ABC 10News San Diego (@10News)

Programul urmează să se desfăşoare în trei faze.

Mai întâi, o fază de familiarizare a Australiei – care nu are submarine cu propulsie nucleară şi nici tehnologie nucleară, militară ori civilă – cu aceste submersibile, prin ”formarea unor marinari, ingineri, tehnicieni”, a anunţat Jake Sullivan.

El a anunţat că obiectivul este ca – în cursul acestui deceniu – să aibă loc ”desfăşurări” de submarine americane şi britanice în Australia.

Într-o a doua etapă, Australia va cumpăra trei submarine americane cu propulsie nucleară de clasa Virginia, şi are posibilitatea să cumpere încă două submarine.

Aceste submarine urmează să fie livrate începând din 2030.

A treia şi cea mai ambiţioasă etapă a programului este ca Statele Unite, Australia şi Regatul Unit să se asocieze în vederea unei noi generaţii de submarine – dunumită SSN-AUKUS, a anunbţat consilierul Casei Albe.

Aceste submersibile – cu propulsie nucleară şi armament convenţional – vor implica ”investiţii importante” în cele trei ţări, a precizat el.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge distanţe mari pe perioade lungi de timp şi pot fi dotate cu rachete de croazieră sofisticate.

Acest program reprezintă pentru Statele Unite ”un angajament pe o perioadă de zeci de ani şi poate chiar un secol”, a declarat Jake Sullivan.

Obiectivul, a dat el asigurări, nu este ”de a pleca la război”, ci de a ”descuraja orice conflict”.

Întrebat în mai multe rânduri despre criticile Chinei, el a datasigurări că Washingtonul a abordat deja subiectul în mod direct cu Beijingul şi că nu ia pe nimeni prin surprindere.

”Suntem foarte, foarte senini în privinţa felului în care am conceput Alianţa AUKUS”, a dat asigurări Jake Sullivan, care precizează că scopul Statele Unite este să asigure ”pacea şi stabilitatea în regiunea indo-pacifică”.

CHINA, CONTRARIATĂ

Acest nou parteneriat militar – foarte strâns şi foarte ambiţios – nu face doar fericiţi.

Încheierea Alianţei AUKUS şi anularea de către Canberra a unui contract de achiziţie a 12 submarine franceze a provocat, în 2021 o criză diplomatifcă cu Franţa , care a denunţat o ”trădare”.

Scandalul a trecut, în urma unor intense manevre diplomatice, inclusiv o vizită a preşedintelui francez Emmanuel Macron în Statele Unite, la începutul lui decembrie.

Joe Biden l-a sunat pe Emmanuel Macron, la 7 martie, şi au discutat, potrivit Casei Albe despre ”cooperarea” americano-franceză în Oceanul Indian şi în Asia.

Indignarea Franţei a lăsat locul critcilor Chinei, angajată cu Statele Unite într-o rivalitate economică şi strategică aprige.

”Îndemnăm Statele Unite, Marea Britanie şi Australia să abandoneze mentalitatea Războiului Rece şi a jocurilor cu sumă nulă” şi ”să facă mai mult pentru a încuraja pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning,înaintea acestor anunţuri de luni.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole