duminică, iunie 23, 2024
AcasăExterneLa oaste, cu arcanul. Migranţii care vor să treacă în Finlanda, trimişi...

-

La oaste, cu arcanul. Migranţii care vor să treacă în Finlanda, trimişi cu forţa să lupte în Ucraina

Rusia a schimbat tactica și încearcă să-i forțeze pe migranții de la granița cu Finlanda să se înroleze pentru a lupta în Ucraina

Migranţii, trimişi cu forţa la război. Rusia încearcă să-i recruteze pe migranții blocați la granița cu Finlanda pentru războiul din Ucraina. BBC scrie că are dovezi cu privire la mai multe cazuri în care cetățenii străini de la graniță au fost duși într-o bază militară de la granița cu Ucraina. La câteva zile după ce au fost arestați pentru încălcarea legilor de imigrație.

Migranţii, păcăliţi cu promisiuni

Practica de a obliga oameni din centrele de detenție pentru deportare să semneze contracte pentru a intra în armată nu este nouă. Însă numărul mare al celor obligați să intre în astfel de aranjamente a crescut serios după venirea migranților la granița ruso-finlandeză.

Finlanda și-a închis temporar toate cele opt puncte de trecere a frontierei de la granița sa cu Rusia. Ea a acuzat regimul de la Kremlin că îi trimite migranți la graniță ca parte a unei campanii de destabilizare. Şi ca represalii pentru aderarea Finlandei la NATO.

Migranții au fost păcăliți cu promisiuni vagi și contracte în limba rusă. Analiza înfățișărilor de la un tribunal din Karelia arătat că, în ultimele trei săptămâni, 236 de oameni au fost arestați pentru că se aflau ilegal pe teritoriul Rusiei.

O situație similară este și în celelalte regiuni vecine, Leningrad și Murmansk. Printre cei prezenți la tribunalul din Karelia este un bărbat somalez de 40 de ani. A fost arestat la mijlocul lui noiembrie și amendat cu 2.000 de ruble. Reținut apoi pentru deportare – o procedură standard pentru cei care nu dețin vize rusești.

El și un alt număr de zeci de deținuți au fost ținuți în centre de pre-dreportare din Petrozadovsk, în capitala Kareliei. Ei au fost, apoi, abordați de reprezentanți ai armatei care le-au propus „să lucreze pentru stat”.

Ce li s-a promis celor care nu au reuşit să ajungă în Finlanda

Li s-a promis plată bună, îngrijiri medicale și li s-a spus că vor fi lăsați să rămână în Rusia după ce termină un contract de un an în armată. BBC a confirmat identitatea bărbatului în cauză. El ar fi ajuns în Rusia la mijlocul lunii iulie.

Iar de acolo a plecat în Belarus, de unde a încercat timp de mai multe luni să intre în Polonia.

La începutul lui noiembrie, el spune că migranții au primit informații pe canalele de internet pe care le frecventează că granița rusească cu Finlanda a devenit „accesibilă”. Apoi, numere mari de migranți au ajuns la graniță. Iar autoritățile finlandeze le-au acuzat pe cele din Rusia că a încurajat fluxul. Şi că nu i-a mai verificat pe acești migranți așa cum o fac deobicei.

Finlandezii spun că migranţii aveau biciclete noi cu care au parcurs o parte importantă din drumul spre granițţă. Şi au acuzat Rusia că a furnizat aceste moduri de transport.

Bărbatul a fost arestat în august după ce viza sa de ședere scurtă în Rusia a expirat și a fost oprit de poliție într-un taxi, la verificări de rutină. El și zeci de alți migranți au fost condamnați în următoarea zi.

„Nu am primit copii ale documentelor și nici măcar nu ni le-au arătat corespunzător. Am întrebat ce fel de locuri de muncă sunt și ni s-a spus că sunt bune și ușoare”, a declarat bărbatul somalez, Awad, pentru BBC.

Migranţii la frontiera ruso-finlandeză

Migranţii

Migranţii au fost amenințați cu închisoarea

Temându-se de deportare și de faptul că va fi ucis de militanții al-Shabab la revenirea în Somalia, Awad a semnat contractul împreună cu alți cinci cetățeni somalezi, cinci cetățeni ai unor țări arabe și un cetățean cubanez.

Migranţii au fost duși, apoi, în sudul țării cu un autobuz. „Ni s-a spus că vom avea un contract de un an cu antrenament și opțiuni pentru un salariu bun și îngrijire medicală. Dar nu ni s-a spus că vom lupta în Ucraina. Tot ce ni s-a spus a fost o minciună”, a spus el.

La acel moment, unii dintre migranţii au cerut anularea contractelor. Iar ar după asta au fost amenințați cu condamnări lungi la închisoare pentru încălcarea legilor militare. Ulterior, oficialii ruși ar fi renunțat la amenințări și au spus că ofertele vor fi anulate și că procedurile de deportare se vor relua.

Patru dintre bărbați au primit scrisori de la autoritățile ruse care confirmau aceste susțineri. BBC informează, însă, că nu a examinat aceste scrisori. Awad spune în continuare că a fost păcălit să se alăture armatei ruse și că nu a înțeles ce ofertă i se face.

„Am spus nu pentru că nu știu ce am semnat și nu era scris nimic în limba mea. Eu sunt un aplicant pentru azil politic, nu soldat”, a mai spus el. Un alt bărbat, din Irak, arestat în apropiere de granița cu Finlanda a declarat pentru activiști pentru drepturile omului că s-a pus presiune pe el să semneze un cotnract cu armata pentru a scăpa de deportare.

El spune că viața lui este în mare pericol dacă revine în Irak. Nu este clar dacă a semnat contractul până la urmă.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole