sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăPoliticMarcel Ciolacu: Pentru o creştere economică sustenabilă, trebuie un model bazat pe...

-

Marcel Ciolacu: Pentru o creştere economică sustenabilă, trebuie un model bazat pe investiţii publice masive

Premierul României, Marcel Ciolacu, susține ferm că „nu putem obţine o creştere economică sustenabilă decât printr-un model bazat pe investiţii publice masive în infrastructură, energie şi industrie, în special cea agroalimentară”, de aceea, a pus în centrul programului său de guvernare noțiuni inspirate din acţiunile statului francez, precum Programul de Relansare Economică.

Luni, 3 iulie 2023, în cadrul deschiderii oficiale a Forumului de Afaceri Franco-Român „Împreună pentru Europa. Mai puternică, mai verde şi mai sigură”, premierul României, Marcel Ciolacu, a spus că „organizarea acestui forum economic este o uriaşă oportunitate” pentru el şi noul guvern şi „o ilustraţie a importanţei parteneriatului strategic dintre România şi Franţa.”

„Putem prezenta unor investitori mari precum marile companii franceze cu proiecte majore în România viziunea noastră pentru dezvoltarea economică a ţării. E un format foarte eficient care permite miniştrilor un dialog direct cu importanţi actori economici.

În ultimii doi ani, cu toate aceste crize succesive, m-am uitat de multe ori cu admiraţie şi invidie la modul în care Franţa îşi susţine marea sa industrie naţională.

Şi, când am pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, ne-am inspirat şi din acţiuni ale statului francez precum Programul de Relansare Economică sau conceptul de autonomie strategică. Iar aici, efortul nostru principal va fi cel de consolidare a lanţurilor valorice”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

Premierul României, Marcel Ciolacu a aprobat o schemă multianuală de 600 de milioane de euro pentru procesarea în industria agroalimentară

Acesta a reamintit, de altfel că vineri, 30 iunie 2023, a aprobat în Guvernul României o schemă multianuală de 600 de milioane de euro pentru procesarea în industria agroalimentară, urmând scheme asemănătoare în zona materialelor de construcţii şi a energiilor verzi.

„Ambiţia noastră este să susţinem firmele mici şi mijlocii româneşti care să devină elemente solide în lanţuri valorice capabile să producă efecte de multiplicare economică la nivel regional. Ne dorim şi mai multe companii locale care să ajungă atât de performante încât să devină furnizori de prim rang pentru concerne precum Michelin, Dacia şi Carrefour.

Vrem să folosim expertiza unor investitori de talia lui Engie sau Total care să ajute România să-şi diversifice şi multiplice proiectele în zone precum energiile regenerabile şi eficienţa energetică.

Sunt decişi să joace curajos cartea digitalizării accelerate a marilor infrastructuri publice, iar aici drumul corect este unul singur: să preluăm în mod organic din experienţa unor actori economici de talia Orange în telecomunicaţii sau Atos în IT, cu energia unor start-upuri româneşti care au crescut impresionant în ultimii ani, companii precum FintechOS sau Druid.

Sunt deja nume sonore lansate de România în avanpostul mondial din zona noilor tehnologii şi mi se pare o eroare să nu profităm de acest potenţial uriaş. Trebuie să depăşim cumva paradoxul acesta în care România este privită pe plan internaţional drept un fel de Silicon Valley al Europei, dar noi, ca stat, nu transferăm acest potenţial enorm în administraţie. Ne dorim un sistem public digitalizat, eficient şi prietenos cu contribuabilul.

Aud de la toţi investitorii străini sau români că sunt îngrijoraţi de problema resursei umane, ca să nu mai vorbesc de bătălia crâncenă pentru angajaţi supercalificaţi. Ştiu că deficitul de talente este o problemă în toate economiile europene, iar aici trebuie să recunosc rolul esenţial al marilor corporaţii franceze. Centre de excelenţă precum cel al Dacia Renault, şi nu numai, reprezintă piloni strategici de stabilitate pentru a păstra marile talente în ţara noastră!”, a adăugat premierul României.

Franța a acordat un sprijin important României în privinţa aderării la OCDE

Spre final, social-democratul a mulțumit personal Franţei pentru sprijinul important acordat în privinţa aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Este un efort esenţial pentru a spori atractivitatea României în faţa investitorilor străini. Iar calendarul aderării la OCDE este, la fel ca aplicarea PNRR, cel mai dur dar şi mai sănătos test pentru întreaga administraţie şi economie a ţării.

Sunt convins că Franţa, partenerul nostru strategic, ne va susţine în continuare, cum a făcut-o întotdeauna când România a avut nevoie, iar istoria o probează din plin. De aceea, din toată inima, vă mulţumesc mult – şi nu doar în română: Je vous remercie beaucoup!”, a zis el.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole