vineri, septembrie 13, 2024
AcasăExterneMarina SUA vrea să contracareze China, în Pacific, folosind aparate de zbor...

-

Marina SUA vrea să contracareze China, în Pacific, folosind aparate de zbor fără pilot

Marina SUA vrea să contracareze China, în Pacific, folosind aparate de zbor fără pilot. Marina SUA își extinde operațiunile navale, prin încorporarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV).

Marina SUA vrea să contracareze China, în Pacific, folosind aparate de zbor fără pilot. Marina SUA își extinde operațiunile navale, prin încorporarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), în flota sa.

Distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke USS Curtis Wilbur (DDG 54) a efectuat recent operațiuni extinse cu drone, ca parte a exercițiului 2024 Rim of the Pacific (RIMPAC).

Marina SUA vrea să contracareze China, în Pacific, folosind aparate de zbor fără pilot

Operațiunea cu drone, desfășurată în perioada 19-24 iunie, a făcut parte din cel mai mare exercițiu maritim internațional din lume, care a subliniat importanța tot mai mare a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), în războiul naval modern, în special în lumina războiului din Ucraina, în curs.

RIMPAC 2024 a prezentat inițiative de experimente ale flotei sub umbrela Trident Warrior 2024, sponsorizate de Comandamentul Sistemelor de Război Informațional Naval. Aceste inițiative au urmărit să încorporeze feedbackul luptătorilor din lumea reală, la începutul procesului de achiziție, prin expunerea flotei la capacitățile emergente, conform Eurasian Times.

Accentul pus pe experimentarea cu UAV a jucat un rol crucial în acest demers, subliniind dedicarea Marinei de a avansa rapid noile tehnologii. Potrivit Marinei SUA, USS Curtis Wilbur a lansat și recuperat cu succes șase sisteme aeriene fără pilot (UAS), în timpul exercițiului.

Fotografiile lansate de serviciu au indicat implicarea UAS-urilor Skyways V2.6 și UAS-urilor PteroDynamics X-P4 în exercițiu. Avioanele fără pilot se aflau la bordul USS Curtis Wilbur, pentru a sprijini efortul de logistică Just In Time Delivery (JITD).

Aceste aeronave sunt concepute pentru a livra în mod autonom provizii medicale și piese critice între nave și de la navă la țărm. Un oficial al Marinei SUA a spus:

„Echipa JITD intenționează să demonstreze livrări simulate pe distanță lungă de piese și provizii critice, prin decolări și aterizări autonome la bordul navei, în timp ce se află la bordul Curtis Wilbur”.

„Marina continuă să impulsioneze experimentarea rapidă și implementarea de noi tehnologii”, a spus cmdr. Yilei Liu, comandantul USS Curtis Wilbur.

„Deși ușor de configurat și gata de implementat, este vital să se evalueze aceste tehnologii în diferite condiții de mediu, pentru a defini și a extinde limitele de operare ale acestor platforme de înaltă capacitate”, a adăugat Wilbur.

Experimentarea continuă cu UAV-uri în timpul RIMPAC 2024 a demonstrat abordarea proactivă a Marinei SUA, de a încorpora inovații de ultimă oră, în războiul maritim.

Efortul a câștigat o importanță sporită, în lumina recentelor demonstrații ale eficacității dronei, în conflictul din Ucraina, unde vehiculele aeriene fără pilot au jucat un rol esențial în supraveghere, ghidare a artileriei și urmărire a forțelor inamice.

Mai mult, desfășurarea de bărci cu viteză telecomandate, de către Ucraina, înarmate cu explozibili, a contribuit la scufundarea marilor nave navale rusești, de la sfârșitul anului 2022, prezentând peisajul în evoluție al angajamentelor navale.

Marina SUA

În mod similar, rebelii Houthi, susținuți de Yemen, au folosit drone în Marea Roșie, deși cu succes limitat, împotriva transportului comercial. Aceste evoluții nu au trecut neobservate de Pentagon.

Sute de drone

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a spus că SUA încorporează perspective din aceste conflicte în strategiile de a contracara capacitățile navale în expansiune ale Chinei, în Pacific. De exemplu, în august 2023, Pentagonul a lansat o inițiativă, numită Replicator.

Programul și-a propus să desfășoare rapid sute de drone aeriene și maritime rentabile în 18-24 de luni – o mișcare văzută ca un răspuns la priceperea militară în creștere a Chinei. În ciuda anilor de deliberare, în cadrul Marinei SUA, cu privire la rolul viitor al navelor fără pilot, în operațiunile maritime, Replicator a marcat un pas decisiv către integrarea acestor tehnologii, în flotă.

Oficialii americani au subliniat importanța strategică a acestor drone – finanțate în primul rând prin resursele realocate ale Pentagonului – în abordarea provocărilor generate de expansiunea navală a Chinei, în regiunea Asia-Pacific.

Inițiativa a inclus o solicitare din ianuarie 2024, pentru companii private, de a furniza Marinei mari drone mici. Capacitatea de producție este stabilită la 120 de nave anual, iar desfășurarea este programată să înceapă în luna aprilie a anului 2025.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole