marți, mai 7, 2024
AcasăEconomicMeta desființează o rețea de mii de conturi false din China

-

Meta desființează o rețea de mii de conturi false din China

Meta spune că a eliminat recent o rețea de mii de conturi false și înșelătoare cu sediul în China, transmite BBC. Utilizatorii se dădeau drept americani și căutau să răspândească conținut care polarizează opiniile despre politica americană și relațiile dintre SUA și China.
Printre subiectele postate de rețea se numărau avortul, problemele legate de războiul cultural și ajutorul acordat Ucrainei.
Meta nu a făcut legătura între profiluri și oficiali de la Beijing, dar a observat o creștere a numărului de astfel de rețele cu sediul în China înaintea alegerilor din 2024 din SUA.
China este acum a treia cea mai mare sursă geografică a unor astfel de rețele, a precizat compania, după Rusia și Iran.
Recentele eliminări au fost prezentate într-un raport trimestrial privind amenințările, publicat joi de compania mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp.
Rețeaua cu sediul în China includea peste 4.700 de conturi și folosea imagini de profil și nume copiate de la alți utilizatori din întreaga lume.
Conturile își împărtășeau și apreciau reciproc postările, iar o parte din conținut părea să fie preluat direct de la X, fostul Twitter.
În unele cazuri, conturile au copiat și lipit textual postări de la politicieni americani – atât republicani, cât și democrați -, inclusiv de la fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, reprezentanții Matt Gaetz și Jim Jordan și alții.
Rețeaua nu a afișat nicio consecvență ideologică.
În exemplele publicate de Meta, un cont din rețeaua cu sediul în China a redistribuit cuvintele conținute într-un tweet de la începutul acestui an al congresmanului democrat Sylvia Garcia. Aceasta a criticat legile privind avortul din Texas și a scris: “Să nu uităm – avortul este asistență medicală”. Dar un alt cont din rețea a copiat și lipit un tweet al reprezentantului republican Ronny Jackson, care a scris: “Dolarii contribuabililor nu ar trebui să finanțeze NICIODATĂ deplasările pentru avorturi”.
Raportul Meta a precizat: “În raportul Meta se spune că: “Nu este clar dacă această abordare a fost concepută pentru a amplifica tensiunile partizane, pentru a construi audiențe în rândul susținătorilor acestor politicieni sau pentru a face să pară mai autentice conturile false care împărtășesc conținut autentic.
“Regulile de moderare ale companiei interzic ceea ce Meta numește “comportament neautentic coordonat” – postări ale unor grupuri de conturi care lucrează împreună și folosesc identități false pentru a induce în eroare alți utilizatori. Adesea, conținutul partajat de astfel de rețele nu este fals și face referire la știri corecte de la principalele instituții media. Dar, în loc să fie folosite pentru comentarii sau dezbateri legitime, postările sunt menite să manipuleze opinia publică, să împingă la divizare și să facă anumite puncte de vedere să pară mai populare decât sunt în realitate.
Meta a declarat că marea rețea chineză a fost oprită înainte de a se lansa printre utilizatorii reali.
Ben Nimmo, care conduce investigațiile privind comportamentele neautentice pe platformele companiei, a declarat că astfel de rețele “încă se luptă pentru a construi audiențe, dar reprezintă un avertisment”.
“Actorii de amenințări străine încearcă să ajungă la oameni pe internet înainte de alegerile de anul viitor, iar noi trebuie să rămânem în alertă”, a spus acesta.
Compania a declarat că a descoperit, de asemenea, două rețele mai mici, una cu sediul în China și care se concentrează pe India și Tibet, și una cu sediul în Rusia, care a postat în principal în limba engleză despre invazia Ucrainei și a promovat canale Telegram.
Rețelele rusești, care au determinat compania să se concentreze asupra campaniilor neautentice după alegerile din 2016, s-au concentrat din ce în ce mai mult pe războiul din Ucraina și au încercat să submineze sprijinul internațional pentru Kiev, se arată în raport.
De asemenea, Meta a precizat că guvernul SUA a încetat să mai împărtășească informații despre rețelele de influență străine cu compania în luna iulie, după o decizie federală ca parte a unui caz juridic privind Primul Amendament, care se află în prezent în atenția Curții Supreme.
Cazul face parte dintr-o dezbatere mai amplă cu privire la tema dacă guvernul SUA colaborează cu companiile de tehnologie pentru a restricționa în mod nejustificat libertatea de exprimare a utilizatorilor de rețele sociale.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole