sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăEconomicMinistrul Energiei, despre investiţiile în energie nucleară: Avem un parteneriat strategic cu...

-

Ministrul Energiei, despre investiţiile în energie nucleară: Avem un parteneriat strategic cu SUA, ne ţinem de el dar întregul program nuclear civil al României este într-un consorţiu de ţări şi aici vorbim de Canada, Franţa, Italia, Coreea de Nord

Ministrul Energiei a afirmat că pe energie nucleară există un proiect cu americanii, pentru reactoarele mici, unde sunt în faza de design, termenul fiind anul 2028, iar pentru cele două reactoare de la Cernavodă termenul este 2030 şi 2031. 

Virgil Popescu a amintit şi Japonia, precizând că preşedintele Klaus Iohannis a avut o vizită foarte bună.

”Poate mulţi s-au întrebat nu le mai facem cu americanii le facem cu japonezii, avem un parteneriat strategic cu SUA, ne ţinem de el dar întregul program nuclear civil al României este într-un consorţiu de ţări, de firme, de parteneri euroatlantici, şi aici vorbim de SUA, de Canada, care deţine tehnologia de la unităţile 3 şi 4, vorbim de Franţa, Italia, vorbim de Japonia, în acest moment, Coreea de Sud. Cei din Coreea de Sud împreună cu canadienii probabil vor participa pentru retehlologizarea unităţii 1 de la Cernavodă. Vorbim, practic de companii din statele respective care vin şi cu finanţări în spate, pentru a participa la construcţia acestor reactoare, iar obligaţia pe care statul român şi-a luat-o, a aprobat un proiect de lege de acordare de garanţii guvernamentale, l-a trimis în Parlament, de 7 sau 8 miliarde de euro, este în proiectul aprobat. S-a aprobat în Parlament, în această săptămână, a plecat la promulgare, statul român şi-a îndeplinit obigaţiile pe care le avea pentru programul său nuclear”, a afirmat ministrul.

Popescu a arătat că se aşteaptă ca în următoarele luni să avem aceste anunţuri, în cascadă, cu privire la finanţare.

”Se lucrează la acest modul de finanţare. În acest an, următoarea este faza doi de la Cernavodă. Cernavodă a început cu faza unu, evaluare a clădirilor existente de la unitatea 3 şi unitatea 4, pentru a vedea dacă ele pot susţine în continuare şi au trecut cu succes”, a spus el. 

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole